Sociale media

  • NL
Open the menu

Ziekenhuis Artsen Zonder Grenzen vitale levenslijn voor Oost-Oekraïne

 Dr Yuri Orlov schudt zijn hoofd “Mijn grootste probleem hier is hoge bloeddruk. Sinds vorig jaar is het aantal complicaties voor hoge bloeddruk met dertig procent gestegen.”

Dr Yuri Orlov © Sandrine Tiller
Dr Yuri Orlov © Sandrine Tiller

De langdurige gevechten van de voorbije maanden in Oost-Oekraïne hebben een verwoestende impact gehad op de mensen die langs beide kanten van de frontlinie leven. Vele mensen zijn geliefden verloren en zagen hoe hun scholen en huizen werden gebombardeerd. Hun manier van leven is drastisch veranderd; ze vrezen voor nieuwe confrontaties en hebben stress over hun toekomst. De gezondheidszorg staat al maanden onder druk en dokters zoals Yuri hebben moeite om aan de stijgende medische noden te voldoen, vooral voor de meest kwetsbaren, zoals ouderen en invaliden.

Geen geld voor medische zorg

De impact van de gevechten op de economie is ook enorm; vele bedrijven en mijnen zijn gesloten, en vele mensen zitten zonder werk. En sinds de Oekraïense regering besloot om staatsdiensten op te schorten in gebieden onder controle van de rebellen, krijgen de mensen geen pensioen meer en zijn banken gesloten. Mensen kunnen dus ook geen geld meer afhalen en hebben dus geen geld voor transport en geneesmiddelen en stellen hun doktersbezoek uit. Zelfs pijnstillers en hoestsiroop zijn te duur geworden voor mensen die niet aan hun geld kunnen. Er zij ook tekorten van meer gespecialiseerde middelen als insuline.

Bevoorraden van ziekenhuizen

Artsen Zonder Grenzen ondersteunt sinds mei ziekenhuizen in Donetsk met bevoorrading van medisch materiaal voor de oorlogsgewonden. Door de moeilijkheden die mensen ondervinden om medische zorg te krijgen, vergroot Artsen Zonder Grenzen deze steun ook naar andere gezondheidscentra in de omgeving van Donetsk.

Zo zal Artsen Zonder Grenzen de kliniek ‘Ambulatory #6’ ondersteunen in Novostroika, een klein koolmijndorpje in de buitenwijken van Shakhtarsk in een gebied dat onder controle staat van de rebellen in Donetsk. Het is de belangrijkste post voor medische zorg voor de 7.000 mensen die in de omgeving wonen. Er wordt eerstelijns zorg gegeven en mensen worden er doorverwezen naar een ziekenhuis indien nodig.

Kits voor chronisch zieken

In juli werd er hevig gevochten in Novostroika en vele huizen werden vernietigd. De vele mensen die bleven of terugkeerden zijn geïsoleerd en kwetsbaar. Dit gezondheidscentrum kreeg geen medicijnen meer van de staat sinds augustus, en de lonen van de dokters werden niet meer betaald sinds de zomer. Vooral mensen met chronische ziektes hebben het moeilijk. Het team van Artsen Zonder Grenzen geeft hen kits met medicijnen voor hartziektes, hoge bloeddruk, diabetes en astma. Zo kan dokter Yuri zijn normale raadplegingen voortzetten.

Sinds de bevoorradingslijnen in het oosten van het land ernstig verstoord zijn en de budgetten voor 2014 maanden geleden uitgeput zijn, zijn vele staatsinstellingen zoals ‘Ambulatory #6’ afhankelijk van lokale organisaties voor voedsel, en van Artsen Zonder Grenzen voor medisch materiaal voor de ondersteuning van het medisch personeel.

Maar dokters en medisch personeel doen er alles aan om te blijven werken, ook al kregen ze geen salaris sinds maanden.”, zegt dr. Wael Abdurahman Ahmed ali die het project coördineert. “Het is een enorm lastig voor hen.”

Teams van Artsen Zonder Grenzen blijven ook de ziekenhuizen in Donetsk en Luhansk ondersteunen met bevoorrading van medisch materiaal voor oorlogsslachtoffers. Sinds mei hebben de teams 70 medische centra bevoorraad langs beide kanten van de frontlinie, genoeg om 13.150 gewonden te verzorgen. Ook psychologen geven via individuele –en groepssessies mentale steun in verschillende steden en geven ook opleiding. Het tuberculoseprogramma dat Artsen Zonder Grenzen sinds 2011 runt in de gevangenis van Donetsk is ook nog operationeel.