Sociale media

  • NL
Open the menu

Watersnood in Pakistan: AZG voert noodhulp verder op


Twee weken nadat duidelijk werd dat Pakistan met ernstige overstromingen kampte, verkeren miljoenen mensen nog steeds in acute, hoge nood. Artsen Zonder Grenzen voert de hulpactiviteiten in de provincies Khyber Pakhtunkhwa en Baloechistan verder op. Prioriteiten blijven medische zorg, schoon water en distributie van items om de slachtoffers te helpen in hun eerste levensbehoeften te voorzien.

Tegelijkertijd blijven teams de situatie in de rampgebieden verkennen, waaronder ook in Punjab en Sindh. Op dit moment verlenen meer dan 100 internationale en 1.200 Pakistaanse Artsen zonder Grenzen medewerkers hulp in Pakistan.

Vooral méér hulp is nodig

Inmiddels hebben Artsen Zonder Grenzen teams hulpgoederen aan in totaal 5.143 families (36.000 mensen bij elkaar) uitgedeeld in de provincies Khyber Pakhtunkwa en Baloechistan. De kits met hulpgoederen bestaan uit zaken als kleding, zeep, tandenborstels, handdoeken, scheermesjes, emmers, jerrycans, dekens, muggennetten, plastic zeil en verstevigd plastic zeil.
Thomas Conan, coördinator in Pakistan voor Artsen Zonder Grenzen: “Als het weer het toelaat, hopen we deze week nog eens duizenden kits met hulpgoederen uit te kunnen delen. Maar we vrezen dat er te weinig wordt gedaan. De noden van de mensen zijn immens en ze blijven groeien. Er moet veel en veel meer voor de slachtoffers worden gedaan.”

Nog niets ontvangen

Tijdens een hulpdistributie in een Afghaans vluchtelingenkamp, Kamp Khurasan, kwamen mensen uit naburige dorpen om hulpgoederen vragen. Zij hadden nog niets ontvangen. Hoewel Artsen Zonder Grenzen hen gelukkig van hulpkits kon voorzien, is de vraag hoevéél meer noden er verder onbeantwoord blijven.

Mobiele hulpposten

Sinds 1 augustus hebben de hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen meer dan 7.000 overstromingslachtoffers behandeld, waarvan 1.800 patiënten via acht mobiele hulpposten medische hulp kregen. Drie mobiele hulpposten worden gerund in Belutsjistan (Dera Murad Jamali, Khabula en Sobhatpur), de andere vijf in Khyber Pakthunkwa (in Malakand, Swat, Lower Dir en twee in Charsadda).
Ook staan mobiele hulpposten in de planning voor Pir Sabak, Nowshera district. De teams houden de dreiging van ondervoeding nauwlettend in de gaten nu de oogst in gevaar komt doordat akkers onder water staan. Tot nu toe hebben zij vier ernstig ondervoede kinderen opgenomen voor behandeling.

Water en sanitatie

Speciale water-en-sanitatieteams werken hard om voor schoon water voor slachtoffers te zorgen. Dit houdt in dat teams ofwel lokale autoriteiten helpen met het repareren van bestaande watervoorzieningen (o.m. in de districten Charsadda, Nowshera en Swat) ofwel water aanvoeren. Ook hebben de teams waterpunten opgezet in Lower Dir en Swat.
Verder voorziet Artsen Zonder Grenzen de districtsziekenhuizen in Lower Dir en Nowshera van schoon water. Drie waterpunten worden gebouwd in Totakan, Isar Baba en Kalangai in het Malakand-district. In Nowshera wisten de water-en-sanitatie-experts een boorgat te herstellen, waardoor zij reeds 35.000 liter water konden distribueren. In en rond Charsadda brengen teams schoon water rond via 21 mobiele waterpunten op trucks en minibusjes en via zeven grote waterzakken.

Nog meer gebieden verkennen

Elke dag verkennen teams de situaties in Khyber Pakhtunkhwa en Baloechistanom groepen mensen te bereiken die hulp nodig hebben. Artsen Zonder Grenzen maakt zich zorgen dat een groot aantal mensen nog steeds geen enkele hulp hebben ontvangen, zowel in afgelegen gebieden als in plaatsen die als redelijk bereikbaar kunnen worden beschouwd. Daarnaast trekken er twee teams door de provincies Punjab en Sindh om de noden daar te verkennen.

Hulpvrachten en extra hulpverleners

110 ton water-en-sanitatiemateriaal, medicijnen, medische voorraden en logistieke middelen zijn inmiddels in Pakistan aangekomen. Op dit moment verlenen meer dan honderd internationale en 1.200 Pakistaanse medewerkers van Artsen Zonder Grenzen hulp in Pakistan.