Sociale media

  • NL
Open the menu

Volgeladen charter onderweg naar Libanon


Deze ochtend is vanuit Luik een volgeladen vliegtuig, gecharterd door Artsen Zonder Grenzen (AZG) vertrokken richting Larnaka, Cyprus. Aan boord bevindt zich 35 ton medisch materiaal, waaronder 24 ton dialysemateriaal en –geneesmiddelen, goed voor de behandeling van zo’n 3.000 nierpatiënten, en 6 ton vooral chirurgisch materiaal en geneesmiddelen. In Larnaka zal de vracht worden overgeladen, waarna ze per boot naar Beiroet zal worden gebracht. AZG is sinds vorige week aanwezig in Libanon, op verschillende plaatsen.

In Saida plant AZG medische hulp aan de ontheemden via mobiele gezondheidsposten en het schenken van geneesmiddelen (vooral voor chronisch zieken) aan de vijf ziekenhuizen in de stad.
In Tyre – waar de bevolking van 100.000 mensen meer dan halveerde, en waar ook 20.000 ontheemden onderdak vonden - bezocht AZG vijf ziekenhuizen, en plant er de distributie van medisch en chirurgisch materiaal. Een AZG-chirurg is bovendien beginnen werken in een ziekenhuis.
Er bevinden zich ook meer dan 100.000 ontheemden in de Shouf-streek, ten zuidoosten van Beiroet. AZG werkt in de districten Alaay en Beit Ed Dine, waar er een tekort is aan drinkbaar water. Voedsel wordt geleverd door de gemeenschap, en Libanese teams zorgen voor medische bijstand. AZG plant hier een grootschalige distributie van 80 ton gebruiksvoorwerpen: 2.000 tenten, 2.000 kooksets, 2.000 hygiënekits en 2.000 dekens. AZG heeft ook basisgeneesmiddelen uitgedeeld aan ruim duizend ontheemden in Aley.
In Beiroet zelf helpt AZG lokale organisaties met het opzetten van een aantal mobiele gezondheidsposten. Hier bevinden zich 49.000 ontheemden, verspreid over 200 à 300 scholen. AZG bezocht ook de stad Tripoli, waar geen onmiddellijke noden werden gevonden. In Beiroet hebben de teams hulpgoederen aangekocht, ter aanvulling van het materiaal dat uit het buitenland wordt overgebracht.
En in Jezzine, zo’n 40km ten zuidoosten van Beiroet, heeft AZG een voorraad geneesmiddelen en medisch materiaal voor urgenties geleverd aan het lokale ziekenhuis, goed voor één maand werken. Aan de ontheemden deelde AZG matrassen, dekens, en babypoeder uit.
In Syrië ten slotte onderzoekt AZG de situatie van de vluchtelingen, ook langs de grens waar zich transitkampen kunnen bevinden.
Meer internationale medewerkers en voorraden zullen in de komende dagen in Syrië en Libanon toekomen.