Sociale media

Open the menu

Twee artsen Artsen Zonder Grenzen gedood bij aanval op Al Awda ziekenhuis in Noord-Gaza

AZG

21 november 2023 - Artsen zonder Grenzen (AZG) is geschokt door de dood van twee van haar artsen, dr. Mahmoud Abu Nujaila en dr. Ahmad Al Sahar, en een derde arts die in Al Awda werkte, dr. Ziad Al-Tatari. Zij werden gedood bij een aanval op het Al Awda-ziekenhuis, een van de laatst overgebleven functionele ziekenhuizen in Noord-Gaza. Wij rouwen om hun dood en zijn intriest voor hun families.

2023 Ongekende humanitaire ramp in de Gazastrook

Dr. Abu Nujaila en Dr. Al Sahar waren in het gebouw toen het werd getroffen op de derde en vierde verdieping. Ook ander medisch personeel, waaronder AZG-personeel, raakte ernstig gewond.

Artsen Zonder Grenzen heeft regelmatig informatie over Al Awda als functionerend ziekenhuis en de aanwezigheid van haar personeel in Al Awda gedeeld met strijdende partijen. Gisteren nog werden GPS-coördinaten gedeeld met de Israëlische autoriteiten.

Wij veroordelen deze aanval in de krachtigste bewoordingen en roepen nogmaals op tot respect en bescherming van medische voorzieningen, personeel en patiënten.

200 patiënten nog in Al Awda

Op het moment van schrijven bevinden zich nog steeds ruim 200 patiënten in Al Awda, die niet de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Deze patiënten moeten dringend en veilig worden geëvacueerd naar andere ziekenhuizen die nog steeds functioneren, hoewel alle ziekenhuizen in Gaza sinds oktober boven hun capaciteiten hebben gewerkt als gevolg van aanhoudende tekorten, aanvallen en een extreem hoge werkdruk.

Dit is het zoveelste incident waar het personeel van Artsen Zonder Grenzen de afgelopen dagen mee te maken heeft gehad. Onze collega's die honderden patiënten in Gaza bijstaan, worden geconfronteerd met extreem moeilijke tijden bij het bieden van de weinige medische zorg die ze kunnen. Het is meer dan tragisch om te zien hoe artsen worden vermoord naast ziekenhuisbedden, en dit moet nu stoppen.

Staak het vuren

Aanvallen op medische voorzieningen vormen een ernstige schending van het internationaal humanitair recht, en toch zijn ze de afgelopen weken systematisch geworden. Wij herhalen onze oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza, nu meer dan ooit, voor het opheffen van de belegering en voor de bescherming van medische voorzieningen en medisch personeel. Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 2018 in Al Awda en voert er reconstructieve operaties uit voor volwassenen en traumaoperaties voor kinderen. Wij brengen hulde aan de moed van onze collega’s en zullen hen niet vergeten.

Nu dorenen