Sociale media

  • NL
Open the menu

Tragisch ongeluk met antitankmijn in Angola: 7 doden en 6 gewonden


Gisterenavond om vijf uur lokale tijd, ontplofte een antitankmijn onder een wagen van Artsen Zonder Grenzen, vlakbij de zuidoostelijke stad Mavinga. Zeven mensen kwamen om het leven, zes anderen raakten gewond. Het ongeluk gebeurde op 36 km van Mavinga, waar AZG medische en voedingsprogramma's heeft lopen.

Het AZG-voertuig dat bij het ongeluk betrokken was, was met een tweede AZG-wagen vertrokken uit Cunjamba, ten noorden van Mavinga, waar ze die dag inentingen hadden uitgevoerd. Behalve het vaccinatieteam, transporteerde het kleine konvooi ook een aantal patiënten naar het ziekenhuis in Mavinga. De voertuigen reden op dezelfde weg die ze die ochtend ook hadden genomen. Op 36 km afstand van Mavinga, reed de eerste wagen over een antitankmijn die vervolgens tot ontploffing kwam.
In totaal dertien mensen, onder wie twee kinderen, zaten in de wagen die over de mijn reed. Zeven van hen kwamen om het leven. Met uitzondering van één kind, waren de slachtoffers allen Angolees medisch personeel, die deel uitmaakten van het vaccinatieteam.
"We zijn geschokt, gefrustreerd en ontzettend bedroefd. De medewerkers die in het ongeluk het leven lieten, zorgden voor een sprankje menselijkheid na jaren van lijden in Angola. Jammer genoeg zijn zij nu het slachtoffer van hun engagement. Waarom?", zegt Dr. Thomas Nierle, directeur van de AZG-operaties in Genève. "Al onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families".
Onmiddellijk na het incident, werd een tweede antitankmijn ontdekt in de buurt. Met de hulp van ontmijningsorganisaties die in het gebied aanwezig zijn, evacueerde AZG de doden, gewonden en overlevenden van het ongeluk naar Mavinga, waar de gewonden behandeld werden in het AZG-ziekenhuis. Zij werden deze ochtend naar Luanda overgebracht in een vliegtuig van de Wereldvoedselorganisatie (WFP).
AZG beperkt tijdelijk haar activiteiten in de streek rond Mavinga. Het team wordt momenteel versterkt door medewerkers van AZG in Genève, om ervoor te zorgen dat de gewonden de beste medische zorgen ontvangen, en om morele en psychologische steun te verlenen aan de slachtoffers, hun families en aan het AZG-team ter plaatse.