Sociale media

  • NL
Open the menu

Toevloed van gewonde burgers in het westelijk deel van Ivoorkust na militaire aanval


Dinsdag 15 april in de namiddag moest AZG zo'n vijftig gewonde burgers verzorgen in het ziekenhuis van Man, in het westelijk deel van Ivoorkust. De gewonden - waaronder 9 kinderen, 13 vrouwen en enkele bejaarden - zeiden dat ze het slachtoffer waren geweest van helikopteraanvallen in Danane en Maheupleu. De meeste gewonden hadden ernstige buikwonden, open fracturen en stukgeschoten ledematen, en het chirurgisch team moest 12 noodingrepen uitvoeren, waaronder een aantal amputaties. Naast de dodelijke slachtoffers die ter plekke vielen, overleden nog eens acht mensen - waaronder drie kinderen - in het ziekenhuis als rechtstreeks gevolg van hun verwondingen.

Dit is geen alleenstaand incident. Regelmatig worden gewelddadige aanslagen op burgers gemeld aan de AZG-teams die de ontheemde bevolking in Daloa, Duékoué en Guiglo proberen te helpen.
Geschokt door het extreem gewelddadige karakter van deze aanvallen en de gevolgen voor de slachtoffers, is AZG verontrust over het gebrek aan bescherming voor de burgerbevolking, die nooit het doelwit zouden mogen zijn van opzettelijk geweld.
AZG dringt er bij alle betrokken partijen in het conflict in het westen van Ivoorkust op aan de burgerbevolking te ontzien en alle nodige maatregelen te treffen om medische installaties, materiaal en gezondheidswerkers te beschermen.
Sinds 10 oktober van vorig jaar bieden de internationale en nationale teams van AZG hulp aan de burgerbevolking die zwaar getroffen wordt door het conflict in Ivoorkust. Deze teams hebben al meer dan 90.900 medische consultaties, 1.650 chirurgische ingrepen, 3.800 bevallingen, 3.100 ziekenhuisopnamen en 10.700 vaccinaties tegen mazelen uitgevoerd aan beide zijden van de frontlinies.