Sociale media

  • NL
Open the menu

Team van Artsen Zonder Grenzen blijft in Monrovia


Aangezien zowat al het internationale personeel van ambassades, ondernemingen en humanitaire organisaties uit Monrovia wordt geëvacueerd, blijven de Liberianen achter in een steeds hopelozer wordende situatie in hun hoofdstad. De gevechten houden nu al voor de vierde dag op rij aan. Er is geen watervoorziening meer, ziekenhuizen zitten zonder elektriciteit of andere krachtbronnen, en de inwoners van Monrovia zelf vluchten uit hun huizen om elders een veilig onderkomen te zoeken.

AZG evacueert een deel van het personeel, maar zal in de stad aanwezig blijven met een medisch urgentieteam van drie personen, zolang de veiligheid het toelaat. Samen met het Liberiaanse personeel van AZG, zullen het missiehoofd, de arts en de verpleegkundige de inspanningen van gisteren voortzetten om de klinieken van AZG en de ziekenhuizen die de organisatie ondersteunt, te voorzien van dringend noodzakelijke voorraden. Voorts zullen ze proberen grote concentraties ontheemde mensen op te sporen om te zien welke hulp zij nodig hebben.
"De voorbije maanden verrichtten wij gemiddeld meer dan 2.500 consultaties per week in de ziekenhuizen en klinieken,"zegt Christopher Stokes, operationeel directeur van AZG, bevoegd voor West-Afrika. "Nu horen we van onze Liberiaanse medewerkers dat slechts een fractie van dat aantal de gezondheidsfaciliteiten nog bereikt. De extreme onveiligheid in de stad maakt het voor veel burgers onmogelijk om op zoek te gaan naar de medische zorgen die zij nodig hebben."
Bevoorrading van de ziekenhuizen is de topprioriteit voor het team van AZG, vooral omdat we verwachten dat zorgbehoevende mensen massaal zullen toestromen zodra de veiligheid beter wordt. Maar de inspanningen van gisteren kenden slechts gedeeltelijk succes. Het team van AZG slaagde er namelijk in enige voorraden tot bij de klinieken te brengen. De ziekenhuizen daarentegen bleven onbereikbaar vanwege de chaos en het geweld in de straten van Monrovia.
De voorbije dagen kreeg het Redemption-ziekenhuis gewonden binnen die het slachtoffer waren van de gevechten, en slaagde het personeel erin hen te behandelen. Het Redemption-ziekenhuis, waar AZG al jarenlang aan het werk is, is het enige grote openbare ziekenhuis in Monrovia. Maar de medische voorraden raken stilaan uitgeput en er is geen water of elektriciteit. Het Island-ziekenhuis, dat eveneens wordt ondersteund door AZG, werd zaterdag geplunderd.
Vanavond vertrekt een vrachtvliegtuig met voorraden van AZG vanuit Oostende in België naar Freetown in Siërra Leone, waar het morgen zal aankomen. De 70 kubieke meter vracht - 18 ton - bevat voedsel, een assortiment medisch materiaal en materiaal voor de voorziening van veilig water en sanitaire installaties.
"We moeten ook meer te weten komen over de talloze ontheemde mensen in de stad," vervolgt Christopher Stokes. "De tienduizenden mensen die sinds donderdag in de stad zijn toegestroomd, waren al lange tijd op de vlucht en verblijven nu in vaak geïmproviseerde kampen buiten Monrovia. Zij hoopten misschien op betere levensomstandigheden in de stad, maar dit zal dus zwaar tegenvallen. Wij moeten deze mensen vinden, zien hoe ze eraan toe zijn, ze aan een dak helpen tegen de onophoudelijke regens, hen voedsel, water en medische zorgen geven. Dit wordt een moeizame strijd, vooral omdat er nauwelijks nog hulporganisaties ter plaatse zijn gebleven."
AZG roept de strijdende partijen op om de veiligheid van de burgers te vrijwaren, hulpverleners een veilige toegang te geven tot de mensen die hulp nodig hebben, en de dringende hulpgoederen, vooral water en brandstof, door te laten naar de ziekenhuizen en klinieken.