Sociale media

  • NL
Open the menu

Team keert terug naar Muhajariya om slachtoffers geweld te verzorgen


Na vier weken gedwongen afwezigheid kon een team van Artsen Zonder Grenzen terugkeren naar Muhajariya in Zuid-Darfoer, waar naar schatting 35.000 mensen getroffen werden door de intense gevechten.

Half januari moest het grootste deel van het team van Artsen Zonder Grenzen vertrekken door het escalerende geweld tussen twee rivaliserende rebellengroepen. Het kamp van de organisatie werd toen volledig vernield door een brand; het ziekenhuis van de organisatie werd niet geraakt en bleef open.
De bevolking Muhajariya en directe omgeving werd rechtstreeks getroffen door het geweld. Ze hadden geen medische hulp noch voedselhulp, hoewel die hard nodig waren. Een klein team met Soedanese medewerkers bleef ter plaatse om basisdiensten te voorzien.
Artsen Zonder Grenzen is nu begonnen met de medische diensten opnieuw volledig te ontplooien. Op de tweede dag was het aantal poliklinische patiënten al verdubbeld. De organisatie plant meer personeel naar Muhajariya te sturen en de ziekenhuizen in de nabijgelegen gebieden Labado en Um Shegeira te herstellen.
Landenverantwoordelijk Reshma Adatia is op dit moment in Muhajariya: “De nieuwe autoriteiten van regering van Soedan waren verheugd over het hervatten van onze activiteiten. We willen die terug op het niveau van ons vertrek krijgen.”
“Het lijkt er op dat meer dan de helft van de stad leeg is. We weten niet precies waar de mensen zijn, maar we zullen zullen dat proberen uitzoeken en hulp bieden waar nodig. De mensen zijn blijkbaar snel gevlucht, zonder dat ze te tijd hadden om voorraden mee te nemen. We vrezen dat ze dringend hulp nodig hebben.”
Meer naar het noorden zien teams van Artsen Zonder Grenzen een toestroom van nieuwe vluchtelingen. Zij kwamen aan in de kampen bij Al-Fasher waar Artsen Zonder Grenzen medische hulp verleent aan naar schatting 7.000 nieuwe vluchtelingen.
Ten zuiden van Al-Fasher hebben teams basiskits uitgedeeld aan zo'n 1.000 mensen die al hun bezittingen hadden moet achterlaten. Naarmate er meer mensen aankomen, wil de organisatie de medische hulp uitbreiden.