Te weinig hulp voor ontheemden in Bunia
Artsen Zonder Grenzen (AZG) waarschuwt voor een tekort aan voorraden voor de ontheemden die terugkeren naar Bunia, in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Sinds vorige zaterdag zijn duizenden mensen teruggekeerd naar de stad, waar een door de Europese Unie geleide interventiekracht sinds 6 juni aan het werk is.
Volgens AzG is de hulpverlening - vooral wat betreft voedselvoorziening - op dit moment al ontoereikend. Slechts weinig mensen die terugkomen, gaan meteen naar hun woning. Veel huizen in Bunia zijn verwoest of geplunderd. Ook is de onveiligheid in de stad, met name 's nachts, nog steeds erg groot. De meeste mensen komen daarom terecht in een ontheemdenkamp, waar nu al zo'n 15.000 mensen in erbarmelijke omstandigheden verblijven. Ze moeten er zelf voor onderdak, voedsel - afgezien van de tweewekelijkse voedseldistributie - en sanitaire voorzieningen zorgen. Nu er elke dag zo'n 1.300 nieuwe mensen bijkomen, vreest de organisatie dat er onvoldoende medische zorg is en dat de bestaande tekorten alleen maar groter worden. Aan de invalsweg naar Bunia, heeft AZG een nieuw gezondheidscentrum opgezet waar de mensen medisch worden gescreend. Door de barre omstandigheden zijn veel mensen uitgeput en ziek en zijn veel kinderen ondervoed geraakt.
Het ziekenhuis van AZG in de stad is sinds 15 mei het enige ziekenhuis in de wijde omgeving waar chirurgische ingrepen plaatsvinden. Chirurge Birgit Neudecker voert dagelijks minstens tien operaties uit: "Vooral strijders worden hier binnengebracht met verse verwondingen. Maar de burgerslachtoffers komen vaak pas na drie weken toe. Het is erg moeilijk hun wonden te behandelen. Deze mensen moeten ontzettend veel geleden hebben". Het ziekenhuis voert ongeveer 1.200 consultaties per week uit.
Behalve inwoners die naar Bunia terugkeren, zijn er ook veel anderen die hier een veilig heenkomen zoeken voor gevechten in de omgeving. "Bunia wordt een omsingeld toevluchtsoord voor vluchtelingen", aldus Nicolas Louis, hoofd van AZG in Bunia. De mensen die klem zitten buiten de stad in de instabiele provincie Ituri hebben helemaal geen toegang tot hulp en gezondheidszorg.
Het AZG-team in Bunia bestaat uit tien internationale en 104 lokale medewerkers, van wie 42 medici. De voorbije zes weken hebben de teams dag en nacht in het ziekenhuis gewerkt.