Sociale media

  • NL
Open the menu

Somalie: AZG verzorgt oorlogsgewonden in Mogadishu


Na een relatieve rust van twee maanden in Mogadishu, laaide het geweld opnieuw hoog op in de straten van de Somalische hoofdstad.

Van 8 tot 11 mei vingen teams van Artsen Zonder Grenzen 91 gewonden op in het Daynile Ziekenhuis. De patiënten kwamen uit woonwijken in Mogadishu; alle verwondingen werden veroorzaakt door vuurwapens of explosies. Dat burgers een hoge prijs voor het conflict betalen, wordt aangetoond door het feit dat 38 van de gewonden vrouwen of kinderen jonger dan veertien waren.

De voorbije weken waren mensen terug beginnen keren naar de stad, maar met de opflakkering van het geweld, gaan duizenden mensen weer terug naar de vluchtelingenkampen. Die zijn gelegen aan de rand van Mogadishu. Artsen Zonder Grenzen verdeelt er water en hulpgoederen.
Het voorbij jaar heeft het ziekenhuis in Daynile 5.250 patiënten met zware verwondingen behandeld. 3.039 daarvan waren het gevolg van geweld. Meer dan de helft van de patiënten waren vrouwen en kinderen jonger dan veertien. Artsen Zonder Grenzen verdeelde in vluchtelingenkampen in Daynile meer dan 10 miljoen liter water, en verder jerrycans en plastic zeilen.
Artsen Zonder Grenzen werkt in Somalië sinds 1991. De organisatie roept alle partijen op om de veiligheid van de burgerbevolking te respecteren.