Sociale media

  • NL
Open the menu

Somalië: hoog aantal ondervoede kinderen in Galkayo

Het aantal kinderen dat voor ernstige ondervoeding behandeld moet worden in het AZG voedingsprogramma in Galkayo, een stad in Centraal-Somalië, is hoger dan ooit tevoren.

Meer dan 1.300 kinderen zijn onder behandeling in een ziekenhuis in Zuid-Galkayo en een voedingscentrum in Noord-Galkayo. Dit is bijna de helft van alle kinderen die in hetzelfde gebied over heel 2008 voor ondervoeding behandeld werden. "Het is een alarmerende situatie," zegt Karin Fisscher Liddle, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Somalië. "Dit is het hoogste aantal ernstig ondervoede kinderen dat we ooit in het gebied hebben behandeld. Wat ons ook zorgen baart, is het feit dat niet iedereen die hulp nodig heeft, ons kan bereiken. De ondervoeding die we nu zien kan slechts een fractie zijn van een grotere humanitaire crisis."

Onveiligheid en enige medische voorzieningen
Volgens de Somaliërs in het gebied heeft de uitzonderlijke langdurende droogte van dit jaar de al zeer fragiele situatie verder verergerd: structurele armoede, slechte oogsten, hoge voedselprijzen en aanhoudend geweld. De onveiligheid verhindert Artsen zonder Grenzen al lange tijd om met mobiele hulpposten verder in het gebied rondom Galkayo te trekken, en om met ambulances patiënten op te halen. De projecten van Artsen Zonder Grenzen in Galkayo zijn de enige voorzieningen waar mensen in een gebied van honderden kilometers rondom, terecht kunnen voor medische hulp. Vooral kinderen worden getroffen: velen zitten in een vicieuze cirkel van ziekte en ondervoeding. Ubah, de moeder van een kind dat voor zeer ernstige ondervoeding en voor tuberculose behandeld wordt, verklaart: "Ik weet dat er vele kinderen in mijn dorp ernstig ziek zijn. Bij mijn dochter begon het met mazelen, waardoor ze erg zwak werd. Toen verbrandde ze zich aan het vuur. Na een tijdje verloor ze ook haar zicht, vervolgens raakte ze buiten bewustzijn, dat heeft 8 dagen geduurd. Dus moest ik wel met haar naar het ziekenhuis."
Verschrikkelijke situatie
Artsen Zonder Grenzen hulpverleners dienden haar dochtertje vocht toe, gaven haar vitamine en speciale voeding. Inmiddels, 15 dagen later, gaat het beter met haar, al is ze nog wel steeds blind. Karin Fischer Liddle: 'Er zijn genoeg aanwijzingen dat de situatie verschrikkelijk is, waarbij enorm veel mensen, vooral kinderen, in stilte lijden, zonder enige hoop dat er hulp komt.' Artsen Zonder Grenzen heeft voedingsprogramma's in zowel Zuid- als Noord-Galkayo. Het ziekenhuis in Zuid-Galkayo is een van de weinige medische voorzieningen in de wijde omgeving die chirurgie kan bieden. Onze teams van toegewijde Somalische medische stafleden maken het werk van onze organisatie in Somalië mogelijk, zij krijgen ondersteuning van ons coördinatieteam vanuit Nairobi.