Sociale media

  • NL
Open the menu

Somalië: AZG eist respect voor de neutraliteit van medische hulp


Een persoonlijk conflict escaleerde tot een echte uitbarsting van geweld op vijf mei in de omgeving van het ziekenhuis Hawa Abdi in de Somalische regio Neder-Shabele. Het ziekenhuis werd bezet. Een groep gewapende mannen is nog steeds aanwezig en verschillende medewerkers van Artsen Zonder Grenzen worden vastgehouden.

Artsen Zonder Grenzen moest al patiënten evacueren en al haar activiteiten in het gebied opschorten. Duizenden Somali’s in de nabijgelegen stad Afgooye hebben nu geen toegang tot gezondheidszorg meer.
“We hebben de voorbije negentien jaar in Somalië kunnen werken omdat we in geen enkel conflict partij kiezen,” legt coördinator David Querol uit. “Wij willen de Somali’s helpen, maar dat gaat alleen als onze medewerkers en de plaatsen waar ze werken gerespecteerd worden.”
Artsen Zonder Grenzen betreurt de twee dodelijke slachtoffers die vielen bij het geweld. Eén van hen was een medewerker van Artsen Zonder Grenzen die het ziekenhuis bewaakte.
Artsen Zonder Grenzen vraagt dat haar medewerkers meteen vrijgelaten worden en eist respect voor de neutraliteit van medisch personeel en medische infrastructuur. Het Hawa Abdi-ziekenhuis moet meteen vrijgegeven worden, zodat het levensnoodzakelijke medische werk kan worden hervat.
Artsen Zonder Grenzen werkt in Hawa Abdi sinds 2007. In dat ziekenhuis beheert de organisatie een poliklinische en een pediatrische afdeling, behandelingscentra voor cholera en diarree, en verder een voedselprogramma en de verdeling va hulpgoederen zoals dekens.
In de stad Afgooye heeft Artsen Zonder Grenzen  ook een polikliniek, en daarnaast ook een voedselprogramma. Het ziekenhuis in Afgooye wordt ondersteund met geneesmiddelen en medische materiaal, en financiële steun voor het personeel.
In 2009 kregen meer dan 162.000 mensen een raadpleging en gratis medicatie in Afgooye en Hawa Abdi. Meer dan 14.000 werden behandeld tegen ondervoeding en meer dan 31.000 kregen een vaccin tegen mazelen.