Sociale media

  • NL
Open the menu

Soedanese vluchtelingen in regio Birak in gevaar


De vluchtelingen uit Darfur die onlangs aankwamen in de Tsjadische regio rond Birak, zitten gevangen in een uiterst onstabiele veiligheidssituatie. Hun toestand is zeer zorgwekkend. Enkele kilometer van hun nederzetting gaan de gevechten door. Hun leven is nog steeds in gevaar, om nog te zwijgen van de situatie van velen die achterblijven in de bedreigde gebieden in Darfur. De onveiligheid hindert de hulpverlening en wanneer de vluchtelingen de komende weken geen basishulp krijgen, zal hun gezondheidstoestand snel verslechteren.

De toestand in de streek van Birak, in Oost-Tsjaad, blijft uiterst onstabiel. Er wordt nu gevochten op enkele kilometer van de grens. De mensen die zich gevestigd hebben in de regio rond Birak zijn nog steeds in gevaar. Er zijn meldingen van geweld tegen vrouwen die ’s nachts terugkeren naar Soedan voor vee, voedsel, water of familieleden.

In Darfur zijn de AZG-teams er nog niet in geslaagd om toegang te krijgen tot Seleia om de toestand te evalueren na de recente aanvallen in de regio. Volgens de vluchtelingen in Tsjaad is een aantal mensen naar de Jebbel Moon Mountains gevlucht, een gebied waar vorige maandag nog gevochten werd. Daardoor wordt gevreesd voor het lot van de burgers.

Noodhulp en onveiligheid
Na de recente bombardementen en aanvallen op het gebied rond Seleia, in Darfur, zijn duizenden mensen naar de streek van Birak in buurland Tsjaad gevlucht. De mensen die erin slaagden de grens over te steken, zijn erg getraumatiseerd. Veel families zijn gescheiden van elkaar en zitten zonder nieuws over de achterblijvers in Darfur.

De AZG-teams trokken onmiddellijk naar Birak om er de noden van de vluchtelingen te evalueren. Er werden zo’n 7000 à 8000 mensen geteld, verspreid over verschillende plaatsen in de omgeving. Sommige hebben enkele bezittingen bij zich (dieren, wat voedsel) en kregen enige bijstand van de plaatselijke bevolking. Nochtans blijft hun situatie onzeker.

AZG en enkele andere organisaties hebben de meest dringende hulp geboden: medische zorg, distributies van voedsel en hulpgoederen zoals plastic zeilen, jerrycans, zeep en dekens. De voorbije week moesten de teams echter worden geëvacueerd omwille van de onveiligheid. Wanneer de vluchtelingen de komende weken geen basishulp krijgen, zal hun toestand snel verslechteren.
AZG biedt in Oost-Tsjaad primaire en secundaire gezondheidszorg, psychologische zorg, water- en hygiënevoorziening aan Soedanese vluchtelingen en Tsjadische ontheemden en inwoners in Abeche, Adre, Farchana, Goz Beida, Dogdoré, Guereda, Iriba en Am Timam. Vanuit Guereda ondersteunen onze teams vier nabijgelegen gezondheidscentra, waaronder dat van Birak.