Sociale media

  • NL
Open the menu

Soedanese autoriteiten sluiten kampen; vluchtelingen Darfur op drift


De Soedanese autoriteiten hebben vandaag twee vluchtelingenkampen bij de stad Nyala in de westelijke regio Darfur gesloten. De ontheemden worden overgebracht naar nieuwe kampen 20 kilometer verderop, in onveilig gebied. De verhuizing zal grote gevolgen hebben voor de al verzwakte groep mensen. De nieuwe locaties liggen in een gebied dat te onveilig is voor hulporganisaties en waar de ontheemden zich ook niet veilig voelen door de voortdurende gevechten. Bovendien is er geen onderdak, voedselhulp, drinkwater en latrines geregeld.

In de twee geïmproviseerde kampen bij Nyala verbleven tot nu toe ongeveer 10.000 mensen. Tot gisteren kwamen dagelijks 50 tot 150 nieuwe ontheemden aan, die, nadat hun dorpen zijn geplunderd en platgebrand, naar de stad vluchtten op zoek naar een veilig heenkomen en hulp.
In Darfur, in het westen van Soedan, woedt al meer dan een jaar een felle burgeroorlog, die zo'n 600.000 mensen van huis en haard verdreven heeft, en waar meer dan een miljoen mensen de gevolgen van ondervinden. Het grootste deel van Darfur is vanwege de gewelddadige strijd onbereikbaar voor hulporganisaties.
De Soedanese autoriteiten startten de gedwongen verhuizing op 14 januari, toen vrachtwagens bij de kampen verschenen. Nadat een aantal ontheemden in paniek vluchtten om aan de verhuizing te ontkomen, werd de operatie later op de dag opgeschort. Onder de mensen die in paniek de kampen ontvluchtten waren gezinnen met ernstig ondervoede kinderen die door Artsen Zonder Grenzen behandeld werden. De Soedanese politie en andere autoriteiten keerden vanochtend terug om de verhuizing voort te zetten, maar 90% van ontheemden had de kampen toen al verlaten met onbekende bestemming. Het werd de teams van Artsen Zonder Grenzen verboden om de achtergeblevenen van drinkwater te voorzien. Voor de tweede achtereenvolgende dag hebben een aantal ondervoede kinderen niet de zorg gekregen die van vitaal belang voor hen is.
De verhuizing komt op een moment dat de indicatoren erop wijzen dat de gezondheidssituatie van de mensen zeer slecht is. Het sterftecijfer onder kinderen beneden de vijf jaar is hoog: 6 per 10.000 per dag. Dat cijfer wijst op een medische noodsituatie.
Artsen Zonder Grenzen biedt sinds eind december vorig jaar medische zorg aan de ontheemden en voedselhulp aan een groep ernstig ondervoede kinderen. Ook distribueert de organisatie hulpgoederen als dekens en zorgt ze voor drinkwater. Behalve in Nyala biedt Artsen Zonder Grenzen ook nog medische en voedselhulp aan 7.000 ontheemden bij Zalinge. De organisatie probeert toegang te krijgen tot andere gebieden van Darfur, maar dit verloopt zeer moeizaam. Zo'n 100.000 Soedanezen zijn vanuit Darfur naar buurland Tsjaad gevlucht. In het Tsjadisch grensgebied verleent AZG hulp in kampen bij Tine, Birak en Adré.