Sociale media

Open the menu

Soedan: wat is de huidige situatie en hoe reageerde Artsen Zonder Grenzen tot nu toe?

Op zaterdag 15 april 2023 braken er hevige gevechten uit tussen het Soedanese leger (SAF) en de Rapid Support Forces (RSF) in de hoofdstad Khartoem en in andere delen van het land. De gevechten blijven aanhouden, vooral in Khartoem en Darfur. Teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) ter plaatse zien dat ziekenhuizen overweldigd zijn en zien duizenden mensen die naar veiligere gebieden vluchten. 

Burgers zitten vast tussen de gevechten en veel mensen hebben geen toegang tot dringende medische zorg. Ook gezondheidswerkers kunnen de weinige faciliteiten die nog operationeel zijn niet bereiken omwille van de aanhoudende gevechten. Sommige opslagplaatsen of ziekenhuizen die we ondersteunen zijn geplunderd, wat het nog moeilijker maakt om de nodige hulp ter verlenen. 

In El Fasher, Noord-Darfur, heeft het ziekenhuis dat Artsen Zonder Grenzen ondersteunt een enorm aantal gewonden opgevangen. Tot nu toe kwamen er 427 mensen naar het ziekenhuis, dat nu ook het enige operationele ziekenhuis in de stad is. Jammer genoeg overleden 89 mensen aan hun verwondingen. 

Het is onduidelijk hoe deze situatie zich de komende tijd zal ontwikkelen en de humanitaire en medische noden zijn enorm. 

El Fasher, Noord-Darfur
El Fasher, Noord-Darfur. April 2023 © Artsen Zonder Grenzen

Opschaling medische humanitaire hulp 

AZG blijft in Soedan. We blijven evalueren waar en hoe we onze noodreactie op deze crisis kunnen opschalen, we verlenen medische zorg op verschillende plaatsen en we starten ook nieuwe activiteiten. Verder analyseren we of we de aanwezige medische capaciteit en voorraden in het land kunnen gebruiken en wanneer er extra voorraden en personeel kunnen komen.   

AZG blijft zich inzetten om de mensen in Soedan de levensnoodzakelijke gezondheidszorg te bieden en daarvoor moeten we de veiligheid van onze medewerkers en patiënten kunnen garanderen. We moeten voorraden en mensen kunnen aanvoeren en mobiliseren naar de plaatsen waar ze het meest nodig zijn. 

Welke activiteiten zette Artsen Zonder Grenzen op poten als noodreactie? 

Wad Madani: mobiele klinieken, donaties en ondersteuning van ziekenhuizen  

Duizenden mensen zijn uit Khartoem gevlucht naar Wad Madani, in de staat Aljazeera en op 2 mei startte een AZG-team met mobiele kliniekactiviteiten. We hebben hygiëne- en non-foodartikelen uitgedeeld aan ontheemden, met voorrang aan de meest kwetsbaren die momenteel in openbare gebouwen schuilen.  

Ook het ziekenhuis van Kamlin wordt momenteel ondersteund door AZG en wordt aangewezen als referentieziekenhuis voor patiënten uit Khartoem. Verder evalueren we welke aanvullende activiteiten we kunnen organiseren om te voorzien in de gezondheids- en humanitaire behoeften van de ontheemden in dit gebied.  

We hebben in Wad Madani aan 526 ontheemden (90 gezinnen) hygiëne- en non-foodartikelen en basisvoedingsmiddelen uitgedeeld. 

Khartoem: donaties ter ondersteuning van gezondheidsvoorzieningen  

Sinds 23 april hebben AZG-teams donaties kunnen doen aan vijf gezondheidsvoorzieningen in Khartoem, zodat deze kunnen blijven functioneren en medische zorg kunnen verlenen. Dit omvat 10 ton levensnoodzakelijke medische middelen voor het Jabra-ziekenhuis. Een chirurgisch team van AZG is inmiddels aangekomen in Port Sudan. Het team staat klaar om te vertrekken naar gebieden in het land waar hun vaardigheden nodig zijn om dringende medische zorg te verlenen, zoals in Khartoem. 

Artsen Zonder Grenzen verleende medische humanitaire hulp voor dat het geweld escaleerde 

Artsen Zonder Grenzen werkte al in 12 staten van Soedan en voerde verschillende activiteiten uit vóór de escalatie van het geweld op 15 april, waaronder: 

  • Primaire en secundaire gezondheidszorg 
  • Ondersteuning van ziekenhuizen en andere gezondheidsvoorzieningen
  • Mobiele klinieken 
  • Poliklinische en intramurale voedingsactiviteiten 
  • Reproductieve en geestelijke gezondheidszorg 
  • Vaccinatiecampagnes 
  • Gezondheidsbevordering  
  • WASH-activiteiten 

Sommige van deze projecten zijn echter omgezet naar noodhulp en blijven medische zorg verlenen.  

Wil jij de Soedanese bevolking steunen? Doneer dan aan ons noodfonds

Ik doneer