Sociale media

  • NL
Open the menu

Rainbow Warrior beëindigt het vervoer van humanitaire hulpgoederen naar Libanon


Meer dan 75 ton belangrijke medische voorraden werden over zee veilig naar Libanon gebracht als gevolg van een gezamenlijke actie van Greenpeace en AZG. De Rainbow Warrior, het schip van Greenpeace, legde in totaal drie reizen af tussen Larnaca op Cyprus en Beiroet.

De humanitaire cargo bestond uit essentieel noodhulpmateriaal, waaronder medische uitrusting, dialysemateriaal, geneesmiddelen, hygiënekits en brandstof. Deze goederen werden in drie reizen verscheept. De eerste overtocht vond plaats op 2 augustus en de laatste eindigde vandaag om 9u toen het schip terug aanmeerde in Larnaca.
“We zijn erg blij dat we een bijdrage hebben kunnen leveren bij het afleveren van levensreddende humanitaire noodhulpgoederen voor delen van Libanon die door het conflict onbereikbaar zijn geworden”, zegt Bruno Rebelle, programmadirecteur van Greenpeace International. “De bemanning en de vrijwilligers aan boord van de Rainbow Warrior werkten onvermoeibaar door om de cargo te laden en onder moeilijke omstandigheden te transporteren, en ze hebben hun opdracht op een professionele wijze tot een goed einde gebracht.”
In elke fase zorgden Greenpeace en AZG voor een veilige doorvaart van het schip en haar bemanning. Bij elke reis tussen Larnaca en Beiroet verkreeg de Rainbow Warrior de toestemming van de Israëlische autoriteiten.
“Wij zijn Greenpeace en de bemanning en de vrijwilligers van de Rainbow Warrior dankbaar. Het gebruik van het schip liet ons toe om een groot volume aan hulpgoederen naar Beiroet te verschepen, iets wat voordien een belangrijk logistiek probleem was gezien de beschadigde wegen en het gebrek aan veiligheidsgaranties voor voertuigen”, zegt Jérôme Oberreit, operationeel directeur van AZG in Brussel. “De uitdaging voor AZG bestaat er nu in om het verdere transport van Beiroet naar het zuiden van Libanon te verzekeren, waar de noden het hoogst zijn.”
AZG heeft 35 expats en 47 Libanese medewerkers ingezet in de regio’s van Libanon die erg door het conflict getroffen zijn. AZG zet zich vooral in bij het ondersteunen van Libanese gezondheidswerkers, het opstarten van bijkomende gezondheidsposten en mobiele klinieken, en het verdelen van basisnoodhulpgoederen (plastic zeilen, hygiëne kits, kookgerei, baby melkpoeder) voor de ontheemden.