Sociale media

  • NL
Open the menu

" R.D. Congo : Silence, on meurt "


De Democratische Republiek Congo (DRC) heeft alles om welvarend te kunnen zijn: een vruchtbare bodem, enorme natuurlijke rijkdommen en een groot menselijk potentieel. Toch blijven de menselijke noden in dit land reusachtig. Miljoenen Congolezen leven in uitzichtloze armoede. Vlucht en ontheemding, moord en plunderingen, verkrachtingen en ander geweld, en bovenal het gebrek aan toegang tot voldoende voedsel en medische zorgen, het verlies van menselijke waardigheid en de afwezigheid van perspectieven. Dat is vandaag de rauwe realiteit voor een groot deel van de Congolese bevolking.

In de zomer van 2001 reisde een team van Artsen Zonder Grenzen doorheen verschillende provincies van het land en verzamelde het honderden getuigenissen onder de gewone Congolese bevolking. Het objectief: de Congolezen zélf aan het woord te laten over hun dagelijkse leven. Verschrikkelijke verhalen, zoals het relaas van Papa K. die machteloos moest toezien hoe zijn zwangere vrouw werd doodgeranseld, of Elisabeth A., die zich een jaar lang moest verschuilen in de brousse en wiens enige dochtertje van drie nu aan zware ondervoeding lijdt.
Deze getuigenissen werden gebundeld in het boek " RD Congo. Silence, on meurt. Témoignages ".
Wetenschappelijke enquetes, fototentoonstellingen, persconferenties… reeds meer dan 25 jaar spant AZG zich in om de wereld te wijzen op de verschrikkelijke levensomstandigheden van de Congolese bevolking. Toch blijft het nog steeds wachten op een ingrijpende en duurzame actie van de internationale gemeenschap. Vandaag lijden de Congolezen meer dan ooit in stilte, vergeten door de buitenwereld. We hopen dat hun getuigenissen in hun eigen woorden kunnen bijdragen om deze dodelijke stilte te doorbreken.
" RD Congo. Silence, on meurt. Témoignages " AZG, Editions L'Harmattan 2002 (enkel verschenen in het Frans). Te koop in de boekenwinkel.