Sociale media

  • NL
Open the menu

Plaatselijk AZG-medewerker omgekomen


Op 18 maart stierf een Somalische medewerker van Artsen Zonder Grenzen in het ziekenhuis, als gevolg van de ernstige verwondingen die hij opliep bij een aanval op een AZG-voertuig de week voordien.

Op 12 maart, om 13 uur plaatselijke tijd, openden verschillende gewapende mannen het vuur op een AZG-wagen die samen met andere auto’s langs dezelfde weg reed. Daarbij raakte een Somalisch AZG-medewerker, een bewaker, zwaar gewond. Drie andere Somalische AZG-collega’s werden licht gewond bij het incident.

De wagen keerde terug van een bezoek aan een van de door AZG beheerde centra voor primaire gezondheidszorg in Balcad, zo’n 20 km ten noorden van Mogadishu, toen hij onder vuur kwam te liggen. De gewapende mannen namen de gsm’s en de persoonlijke bezittingen, waaronder geld, alsook de wagen mee. Andere wagens werden op een soortgelijke manier overvallen. Volgens de informatie waarover we momenteel beschikken, lijkt het er niet op dat AZG specifiek werd geviseerd.

Naar aanleiding van de moord op drie collega’s op maandag 28 januari in Kismayo, had AZG alle internationale medewerkers in Somalië het land uit gebracht. De programma’s blijven doorlopen dankzij het lokale personeel. Eind december 2007 werden twee internationale medewerkers ontvoerd in Bossaso. Na een week gevangenschap werden ze vrijgelaten in goede gezondheid. AZG heeft aanvallen op humanitaire hulpverleners herhaaldelijk aan de kaak gesteld, en gewezen op de gevolgen voor het bieden van hulp aan kwetsbare bevolkingsgroepen in Somalië.

We betuigen ons oprechte medeleven aan zijn familie en vrienden.

AZG werkt in Somalië sinds 1991.