Sociale media

  • NL
Open the menu

Palestijnse gebieden: hoge menselijke en materiële tol


Sinds twee weken, volgend op de ontvoering van één van hun soldaten, is het Israëlische leger opnieuw de Gazastrook binnengetrokken. Deze inval die “Zomerregen” gedoopt werd, heeft een hoge menselijke tol en leidde tot veel materiële schade. Laura, landverantwoordelijke voor AZG, is ter plaatse en vertelt.

“Vorige zaterdag kon ik samen met onze projectleider, een dokter en een logistiek medewerker de Gazastrook binnengaan. We hebben de situatie er geëvalueerd, voor een interventie op te starten.
De operatie “Zomerregen” duurt voort, met bewegingen van Israëlische tanks en vele obussen die worden afgevuurd op het noorden van de Gazastrook. Het lawaai is onophoudelijk en huiveringwekkend, vooral voor de kinderen. De doelgerichte moorden zijn ook frequenter, en zorgen vaak voor vele burgerslachtoffers, die zich op het verkeerde moment op de verkeerde plek bevinden. Op hetzelfde moment blijven de “Oassams” (artisanale Palestijnse raketten) dagelijks afgevuurd worden, vanuit Gaza in de richting van Israël…
De menselijke tol is hoog (sinds 25 juni zijn al 53 Palestijnen omgekomen, onder wie 9 minderjarigen en een vrouw, en raakten 229 anderen gewond, onder wie 79 minderjarigen en 15 vrouwen) en bovendien zorgt “Zomerregen” voor zware materiële schade. De enige elektriciteitscentrale van Gaza, die stroom levert voor de honderden waterpompen die het gebied van water voorzien – is door de bombardementen vernield; huizen werden bezet, raakten beschadigd; veel velden werden vernield…
De elektriciteit is nooit volledige hersteld geweest (de lijnen waren hersteld, maar werden geregeld opnieuw vernield), bepaalde wijken blijven dagenlang van het netwerk afgesloten, en de onzekerheid over de waterbevoorrading blijft bestaan. Maandag, heeft AZG water geleverd aan 40 gezinnen (of zo’n 400 mensen) die Shoka zijn ontvlucht, een wijk die door Israëlische tanks is ingenomen, vlakbij de stad Rafah.
Bevoorradingsproblemen
De blokkade weegt op de aanvoer van geneesmiddelen, voedsel en brandstof, nochtans noodzakelijk om elektrische generatoren te laten werken. Onder de druk van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties, zijn de doortochtmogelijkheden vergroot, maar dit blijft toch erg strikt gecontroleerd door het Israëlische leger, dat alom aanwezig. Het probleem van de verzorging van chronische zieken (kanker, diabetes,…) stelt zich nog steeds. Deze laatsten kunnen niet meer worden doorverwezen naar de buurlanden (Egypte, Israël, Jordanië) om er verzorgd te worden met het juiste materiaal en specifieke behandelingen, die in Gaza niet bestaan…
We hebben contact opgenomen met enkele ziekenhuizen uit de streek. Op dit ogenblik zorgen generatoren ervoor dat de activiteiten in de ziekenhuizen kunnen worden voorgezet. De gewonden worden goed verzorgd, de operatiezalen zijn functioneel, de chirurgen zijn aanwezig… Zelfs al worden ze niet betaald, het gezondheidspersoneel blijft aan de slag. We hebben een paar schenkingen gedaan, van geneesmiddelen en medisch materiaal, maar het is moeilijk voor ziekenhuizen om op deze manier te blijven doorwerken, in afwachting van de volgende schenking, zonder te weten of die zal plaatsvinden, en wat ze zal bevatten.
Verslechterende sanitaire situatie
In een dergelijke context merk je dat de bevolking steeds meer onder stress staat en zenuwachtiger wordt. Zo hebben de patiënten die tot nu toe door onze psychologen werden opgevolgd – meer bepaald zij die in de gebieden wonen die nu het meest worden getroffen door operatie “Zomerregen” – ons gevraagd om zo snel mogelijk opnieuw te beginnen met de consulten, zodat ze hun angsten van de voorbije dagen kunnen uiten. Sinds dinsdag zijn onze psychologen dan ook terug aan de slag in de Gazastrook, en zullen de therapiesessies kunnen herbeginnen.
Sinds de Verenigde Staten, de Europese Unie, Canada en Japan hun rechtstreekse financiële steun aan de Palestijnse overheid hebben opgezegd, is de sanitaire situatie verslechterd. Als het nog erger wordt, kan dit catastrofale gevolgen hebben. AZG volgt dit dan ook van nabij op. Een ander AZG-team, dat zich op de ogenblik in Amman, Jordanië bevindt, houdt zich klaar om ons te komen helpen, in geval van nood.”