Sociale media

  • NL
Open the menu

Overstromingen jagen mensen op de vlucht


AZG biedt dringende gezondheidszorg aan zo’n 27.000 mensen die ontheemd zijn als gevolg van de vernietigende overstromingen in Nepal. De crisis begon op 18 augustus, toen zware moessonregens een dijkbreuk veroorzaakten in de rivier de Saptakoshi. Het district Sunsari in het zuidoosten van het land liep onder water.

De overstromingen leidde tot rampzalige schade aan levens, bestaansmiddelen en infrastructuur, en dit in een gebied dat sowieso al erg kwetsbaar is. Ongeveer 54.000 mensen uit Kusaha, Haripur, Shreepur, Loukahi en Bhokraha zijn dakloos.

De bevolking probeert nu te overleven in tijdelijke kampen waar het gebrek aan sanitair, drinkwater en hygiëne, aanleiding geeft tot ziekten die zich snel verspreiden. Vooral diarree is levensbedreigend voor deze mensen, maar ook ziekten als longontsteking, borstontsteking en watergerelateerde ziekten. AZG zette een kliniek op aan de westelijke zijde van de overstromingen, in het district Saptari, waar ze zich focust op hulp aan kinderen jonger dan 5 en op noodgevallen, waaronder diarree.

Het team zet ook mobiele klinieken in, richt plaatsen op waar ernstig gedehydrateerde patiënten orale rehydratatiezouten krijgen toegediend, probeert de beschikbaarheid van drinkwater en sanitatie te verhogen en verzamelt gegevens.

De algemene noodhulpinterventie in het district Saptari wordt vertraagd door de moeilijke toegankelijkheid van de regio, in tegenstelling tot de gemakkelijker bereikbare oostkant van het getroffen gebied. De autoweg van oost naar west, de levensader van het gebied, is momenteel niet berijdbaar. Mensen die op de vlucht zijn voor de overstromingen hebben kampeerplaatsen opgericht langs de muur van de autoweg, op droge plaatsen op de baan en in nabijgelegen dorpen. De tijdelijke nederzettingen langs de westkant van de autoweg zijn enkel bereikbaar via het district Saptari. De dichtstbijzijnde landingsstrook ligt echter op meer dan vier uur rijden en er is geen regionale hoofdstad in de buurt.

De situatie voor de slachtoffers van de overstromingen blijft onzeker. Veel mensen zijn nog steeds op zoek naar een onderkomen, waaronder mensen die op de vlucht zijn voor de overstromingen in het Indiase Bihar. Ons team blijft de omstandigheden van nabij volgen, zodat we de noden van de mensen indien nodig kunnen beantwoorden. Momenteel bereiden we ons voor op een mogelijke uitbraak van cholera. Er is materiaal onderweg om een cholerabehandelcentrum op te zetten.