Sociale media

  • NL
Open the menu

Overstromingen in Mbandaka


Overstromingen in en rond Mbandaka, in de Evenaarsprovincie van de Democratische Republiek Congo (DRC), hebben de voorbije dagen bijna 14.000 mensen getroffen. Artsen Zonder Grenzen (AZG) levert hulp bij het organiseren van tijdelijke opvang voor de 5 à 6.000 mensen uit Mbandaka die hun woning verloren.

Een deel van de mensen - een 2.000-tal - is inmiddels ondergebracht in de oude gevangenis van de stad. Het gebouw is in goede staat, er is water en er zijn douches beschikbaar. Artsen Zonder Grenzen heeft de sanitaire voorzieningen en de inrichting van de gebouwen op zich genomen.

Een tweede site waar mensen zullen in ondergebracht worden, is de school van Bozenga. Daar werden vijftien klassen ter beschikking gesteld. AZG doet de nodige herstellingen in het gebouw en levert plastic sheeting. In de school zullen zo'n 3.000 mensen terechtkunnen. AZG zorgt ook hier voor de inrichting. Latrines en water zijn al beschikbaar. Het lokale Rode Kruis voorziet gezondheidszorg en AZG levert medicijnen. Zodra alles in orde is, kunnen de mensen ook hier terecht.

In het ziekenhuis van Mbandaka is inmiddels ook een behandelingscentrum voor cholerapatiënten opgezet. Er zijn evenwel nog geen gevallen van cholera noch van mazelen vastgesteld.