Sociale media

  • NL
Open the menu

Ouders en grootouders getuigen


Op 20 mei zette AZG een stabilisatiecentrum op in de regio Shashemene in zuidelijk Ethiopië om er de klok rond medische zorg te bieden aan kinderen die lijden aan ernstige ondervoeding met complicaties. Op enkele dagen tijd nam het centrum 200 kinderen op. Hun verzorgers vertellen over de moeilijkheden van de voorbije maanden.

Foto's en getuigenissen: Susan Sandars

Fatuma

Ik ben hier met mijn kleindochter Safiya. Haar moeder kon zelf niet komen omdat ze een ander kind krijgt. Ze is twee. We kwamen woensdag aan. Ze lijdt al drie weken aan diarree en koorts. Voor het ziekenhuis hebben we geen geld, dus daar kunnen we niet heen. De voorbije zes maanden hebben we geen voedsel gehad, geen maïs en geen aardappelen. Geen regen. Ik werk soms voor andere mensen. Een van mijn zonen heeft een goede job en geeft me soms geld. Maar dit jaar hebben we voedselproblemen. Mijn kleindochter is veel beter nu. Ze heeft opnieuw eetlust, en de diarree is voorbij. Ik ben heel, heel blij. Ik hoop dat ze naar school kan gaan en dingen zal leren, ik hoop dat ze een goed mens wordt.

Amina

Mijn tweelingjongens lijden al een week aan diarree, koorts en braken. We gingen naar het ziekenhuis en daar gaven ze ons een poliovaccinatie. Toen kwamen we naar hier. We hebben geen land
om te verbouwen. Mijn man werkte vroeger als dagloner op een boederij waar hij het voedsel bewaakte, maar dit jaar was er geen voedsel, dus ook geen werk. We hebben 12 kinderen. De oudste is 14. Ze zijn thuis nu, mijn schoonbroer zorgt voor hen. Als ze voedsel vinden, eten ze. Zoniet, gaan ze slapen zonder eten. De voorbije zes of zeven jaar hebben we altijd voedselproblemen gehad, maar dit jaar is het erger dan ooit.

Kadir

Mijn dochter Alemitu is ziek omdat we geen melk hebben. De koeien zijn erg mager en omdat er geen regen valt, hebben ze geen gras om te eten. Ik heb twee vrouwen en negen kinderen. De moeder van Alemitu zorgt voor de baby, dus zorg ik voor haar. Geen van mijn kinderen is eerder ziek geworden van de honger. Het gaat nu beter met haar, maar ze houdt niet van de melk die ze krijgt. We hebben wat grond, maar niet veel. Het is erg droog, dus hebben we altijd wel wat problemen met de regen, maar dit jaar is het heel erg. Ons leven hangt af van de regen. Als er genoeg regen valt, kunnen we eten, zoniet krijgen we honger.

Mohamed

Mijn twee zonen zijn ziek. De oudste is al een maand ziek, maar we hebben al twee maanden voedselproblemen. Normaal verbouw ik genoeg voedsel voor mijn familie, aardappelen, maïs, tarwe en valse bananen (stilt de honger, maar bevat weinig voedingsstoffen). Dit jaar hebben we veel valse bananen gegeten. Het probleem voor de meeste mensen is het voedsel- en het geldgebrek. Ik had geen geld om mijn kinderen naar het ziekenhuis te brengen. Er zal regen komen, en dan zal er voedsel groeien, maar we weten niet hoelang dat nog duurt. Dat is de wil van God.

Geneme

Ik heb drie kinderen, waarvan er twee ziek zijn. We hoorden in Shalla dat er in Shashemene medicijnen zijn voor zieke kinderen, dus brachten we hen naar hier. We hebben problemen omdat er geen regen is gevallen. Voor we hier kwamen, aten we enkel maïs. Vroeger verkocht ik spullen op de markt en kocht dan voedsel, maar dit jaar is alles veel duurder. Het leven is moeilijker dit jaar. We zijn nu 15 dagen in het centrum. Met een van mijn kinderen gaat het beter, maar de andere maakt geen vooruitgang. Wanneer mijn kinderen ziek zijn, word ik heel kwaad op mezelf. Ze zijn ziek omdat ik hen niet kan voeden, omdat ik geen eten heb. Ik zal blij zijn als we naar huis kunnen, maar ik ben bang dat we thuis niets te eten hebben. We hebben enkel het voedsel dat we krijgen.