Op kamp Rwanda herontdekken
Op kamp met Rwandese kinderen, getraumatiseerd door de volkerenmoord in hun land. Het maakt deel uit van het Mpore-project van Artsen Zonder Grenzen (AZG), dat psychologische bijstand verleent aan slachtoffers van de Rwandese genocide die naar België gevlucht zijn. Een veertigtal kinderen probeert in een ontspannen sfeer gruwelijke herinneringen te verwerken. Het kamp vindt plaats van 22 tot 31 juli in het bosrijke gebied van Clervaux, in het Groot-Hertogdom Luxemburg.
"De meeste kinderen hebben slecht beeld van Rwanda overgehouden, voorafgaand aan hun vlucht. We laten hen Rwanda herontdekken door folkloristische activiteiten te organiseren: Rwandese liedjes, percussie, spelletjes. Zo kunnen ze op een speelse manier de band met hun vaderland en cultuur heropbouwen", vertelt Tite Mugrefya, de Rwandese psychotherapeut die de kinderen begeleid. "Maar er zijn ook praatsessies, waarin de kinderen vertellen over hun ervaringen. Hoe zijn ze het land ontvlucht? Hoe leefden ze vóór de genocide? We willen weten wat hen bezig houdt en hoe we ze het best kunnen helpen."
Tijdens het schooljaar komen de kinderen samen tijdens het weekend, in Brussel en Luik. Uit die sessies bleek dat het nodig was om eens langer met de kinderen samen te zijn. "Voor veel van deze kinderen is het erg moeilijk zich van hun ouders te scheiden of ze zijn bang om elders te slapen. Door hier een omgeving te creëren waarin ze zich thuis voelen, helpen we hen die angsten te overwinnen", legt Tite uit. "Het is voor hen ook leuk om eens buiten de stad te komen, en het geeft een extra waarde aan de samenkomsten op zaterdag."
De resultaten zijn er. Sommige kinderen zijn sinds de gebeurtenissen erg agressief, provocerend of zijn snel geïrriteerd. Anderen zijn erg in zichzelf gekeerd. Tijdens het kamp leren ze opnieuw hoe ze met anderen kunnen omgaan. "Er is bijvoorbeeld een aantal kinderen aanwezig dat in instellingen geplaatst is of geadopteerd werd", vertelt Tite. "Ze zijn soms heel agressief. Dat vermindert hier. Ze realiseren zich dat er andere jonge Rwandezen in België wonen, en dat er nog wezen zijn zoals zij. Andere kinderen zien hun concentratievermogen verbeteren, of hebben een veel betere nachtrust. Ook voor hen is dit kamp een welkome afwisseling."
Het Mpore-project (Mpore betekent "wordt wakker" in het kinyarwanda) is gegroeid vanuit een behoefte in de Rwandese gemeenschap in Luik. Naast de projecten voor kinderen zijn er ook individuele en groepssessies voor Rwandese volwassenen.