Sociale media

  • NL
Open the menu

Onmiddellijke actie nodig tegen wereldwijde tbc-epidemie


Dodelijke, resistente varianten van tuberculose (tbc) vormen momenteel wereldwijd een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Dat benadrukt Artsen Zonder Grenzen in een onderzoek in de aanloop naar Wereldtuberculosedag op 24 maart. De organisatie roept overheden, farmaceutische bedrijven en onderzoekers op nieuwe behandelingen te vinden om de besmettelijke ziekte te bestrijden en levens te redden.


Elk jaar krijgen 8 miljoen mensen tbc en sterven 1,3 miljoen mensen aan de ziekte. Tbc is te behandelen, maar door onvoldoende en niet-effectieve bestrijding zijn resistente varianten van tbc, die niet te behandelen zijn met standaardmedicijnen, bezig aan een wereldwijde opmars. Ongeveer een half miljoen mensen krijgen elk jaar resistente tbc (DR-tbc), maar een efficiënte manier om die ziekte te behandelen is er niet.

“De crisis rond DR-tbc is een wereldwijd probleem en eist onmiddellijke, internationale actie,” zegt medisch directeur Sidney Wong van Artsen Zonder Grenzen. “Elk jaar zien we meer mensen met de ziekte, maar de huidige behandelmethoden zijn niet goed genoeg om de epidemie te hoofd te kunnen bieden. Het maakt niet uit waar je woont, zolang er geen betere behandeling is, is het somber gesteld met overlevingskansen voor iemand met DR-tbc.’

De huidige behandeling voor DR-tbc duurt lang en is erg duur. De patiënten wacht een zware kuur van twee jaar waarbij ze ruim 10.000 pillen moeten slikken en acht maanden lang dagelijks injecties krijgen. Velen worden erg ziek van de behandeling en de bijwerkingen van de medicijnen variëren van misselijkheid en lichaamspijnen tot permanente doofheid en psychose.

De kosten van deze medicijnen zijn bijna 3.000 euro per persoon, de kosten voor verzorging en verpleging van een patiënt niet meegeteld. Ondanks de zeer ernstige bijwerkingen en de hoge kosten, genezen de medicijnen slechts de helft van de patiënten.

Bovendien wordt slechts één op de vijf mensen met DR-tbc nu behandeld. Velen sterven zonder behandeling en de ziekte kan zich ongehinderd verspreiden. De ernst van deze gezondheidscrisis heeft patiënten en hulpverleners ertoe bewogen om op te roepen tot onmiddellijke actie in een gezamenlijk tbc-manifest. Zij roepen iedereen op het manifest te ondertekenen.

In haar onderzoek beschrijft Artsen Zonder Grenzen haar werk en strijd tegen de wereldwijde tbc-crisis, de noodzaak om meer mensen te diagnosticeren en te behandelen en de acute noodzaak om nieuwe, snellere, betere behandelmethoden voor DR-tbc te vinden.