Sociale media

  • NL
Open the menu

Ondervoeding in Niger: 250 000 kinderen geholpen door AZG


In Niger, dat dit jaar nog maar eens door een ernstige voedselcrisis getroffen werd, heeft AZG samen met haar Nigerese partners reeds 100 000 ernstig ondervoede kinderen medisch behandeld.

Bovendien hebben ze voedingssupplementen uitgedeeld aan bijna 150 000 andere jonge kinderen. Ten slotte reageerden de teams van Artsen Zonder Grenzen ook op een epidemische uitbarsting van cholera in het zuiden van het land.
Over het hele jaar 2009 werden 86.000 zwaar ondervoede kinderen behandeld in voedingscentra die door Artsen Zonder Grenzen en haar partners ondersteund worden. Eind september 2010 was dat aantal reeds over de 100.000 gestegen.
Van die 100.000 kinderen werden er ongeveer 85.000 verzorgd in 59 gezondheidscentra in verschillende zuidelijke provincies van het land. Ze werden behandeld met gebruiksklare therapeutische voeding. Om en bij de 15 000 kinderen werden behandeld in 9 ziekenhuiscentra, waarvan de meeste in de districtsziekenhuizen geïntegreerd zijn.
Om echter op een efficiënte manier tegen terugkerende ondervoeding te vechten, is het niet alleen nodig om ondervoede kinderen te behandelen, maar moeten tegelijk preventieve acties worden ondernomen. Naast de behandeling van ernstig ondervoede kinderen verdeelt Artsen Zonder Grenzen dit jaar ook gebruiksklare voedingssupplementen.
Tijdens de overgangsperiode (van juli tot oktober) werden die producten al aan 150.000 jonge kinderen uitgedeeld. Die laatste zijn immers het meest kwetsbaar voor een voedingstekort. Ze hebben voeding nodig die aangepast is aan hun behoeften om te vermijden dat ze in een constante staat van ondervoeding vervallen. Bovendien kan de ziekte hun leven rechtstreeks in gevaar brengen en onomkeerbare aandoeningen veroorzaken: fysieke en intellectuele groeiachterstand.
De voedselcrisis is niet de enige gezondheidsurgentie. Begin september trof een epidemische uitbarsting van cholera niet alleen het zuiden van Niger, maar ook Kameroen, Tsjaad en Nigeria. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt er de gezondheidsautoriteiten om een antwoord te bieden op het stijgende aantal gevallen.
Eind september werden in Niger 900 gevallen gemeld, waarvan 60 mensen stierven. In de regio’s rond Zinder en Maradi werden 400 patiënten behandeld. Momenteel gaan de teams van Artsen Zonder Grenzen door met hun acties om te vermijden dat de ziekte zich verder verspreidt.
Ten slotte ondersteunt Artsen Zonder Grenzen ook de afdelingen pediatrie en moedergezondheid in verschillende gezondheidscentra en openbare ziekenhuizen in de regio’s Maradi, Zinder, Tahoua en Agadez, waar de organisatie tevens medische verzorging biedt aan vluchtelingen.
Artsen Zonder Grenzen en haar partners - de Nigerese medische ngo’s Forum Santé Niger (FORSANI) en Bien-Être de la Femme et de l'Enfant au Niger (BEFEN) - werken nauw samen met het ministerie van Volksgezondheid en de regionale gezondheidsdiensten in de regio’s Maradi, Tahoua, Zinder en Agadez.
Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1985 in Niger en doet vandaag een beroep op meer dan 1500 nationale en een honderdtal internationale medewerkers voor haar projecten in het land.