Sociale media

  • NL
Open the menu

Onderscheiding voor AZG-landverantwoordelijke


In de december-uitgave van het Amerikaanse tijdschrift "Scientific American" wordt de AZG-landverantwoordelijke Eric Goemaere onderscheiden als "Medische Beleidsmaker van het jaar" voor het werk dat hij en zijn team verrichten in de Zuid-Afrikaanse township Khayelitsha.

"Doorzetter Eric Goemaere vecht voor betere aids-behandelingen in Zuid-Afrika. Alhoewel meer dan tien procent van de bevolking met HIV besmet is, draalde de overheid met het verschaffen van antiretrovirale therapieën (ARV's), omdat sommige beleidsmensen de behandelingen te duur en ingewikkeld vonden. Dat veranderde toen Goemaere onlangs een overeenkomst sloot met de overheid van de provincie Western Cape en startte met de verdeling van ARV's aan besmette zwangere vrouwen. Deze medicijnen kunnen de HIV-symptomen en de overdracht van het virus van moeder op kind beperken", argumenteert het tijdschrift de onderscheiding. "Om aan de doelstellingen van de overheid tegemoet te komen, begon Goemaere vervolgens met de import van goedkopere generische geneesmiddelen. Er werden ook projecten opgestart die patiënten leerden hoe ze de medicijnen moesten innemen. Meer dan negentig procent van de patiënten op ARV's vertoonde na drie maanden behandeling een ondetecteerbaar virusgehalte. Zuid-Afrika wil de ARV-therapie nu ook beschikbaar maken voor toekomstige moeders om hun ongeboren kinderen te beschermen."
Eric Goemaere reageerde als volgt op de erkenning: "Onze prestaties zijn het resultaat van de zware inspanningen van een team, en het is niet echt fair om daar slechts één naam uit te pikken. Ons succes werd deels mogelijk gemaakt dankzij een grote internationale campagne om de prijzen van antiretrovirale geneesmiddelen (ARV's) goedkoper te maken, maar ook dankzij acties in Zuid-Afrika van partners zoals Treatment Action Campaign (TAC) die de politieke ruimte creëren die dit mogelijk maakt. We hopen dat deze onderscheiding zal bijdragen aan de discussie om de gezondheidsautoriteiten ervan te overtuigen snel te kiezen voor een nationaal HIV-aids-behandelingsplan. Het zou dan niet langer een onderscheiding zijn voor "medische beleidsmaker", maar voor de promotie van democratie in een land waar een geschatte 6 miljoen mensen besmet zijn door het virus."
Het tijdschrift "Scientific American" staat bekend om artikels over nieuwe ontwikkelingen in wetenschap en technologie.