Sociale media

  • NL
Open the menu

Ondanks alles gewonden proberen verzorgen


Gewonden verzorgen die niet naar het hospital kunnen komen en medisch materiaal en medicijnen verdelen: het team van Artsen Zonder Grenzen in Gaza blijft verderwerken, hoewel er geen hulpmateriaal aangevoerd kan worden.

In het Shifa-ziekenhuis is de nood aan chirurgische ondersteuning aanzienlijk. Het team van Artsen Zonder Grenzen zag dat de afdeling intensieve zorgen op volle capaciteit werkt. In de nacht van 12 op 13 januari zijn er 34 nieuwe gewonden aangekomen. Het grootste deel van de patiënten op spoedgevallen is zwaargewond en heeft meervoudige trauma’s. meestal zijn ze geraakt aan de borstkas, buikstreek of het gezicht. Deze week was 100% van de bedden bezet. Het medisch personeel van het Shifa-ziekenhuis is overwerkt en werkt 24 uur op 24.

Schedeltrauma

Gewonden kunnen de ziekenhuizen niet bereiken omdat verplaatsingen te gevaarlijk zijn. Het geval van een vrouw die zwaar gewond raakt bij een bombardement in Jabalaya is typerend. Haar zoon was op slag dood; zij heeft zich nog tot thuis weten slepen, maar kon het ziekenhuis niet meer bereiken. Artsen Zonder Grenzen gaf medisch materiaal aan een verpleegster die haar thuis kon verzorgen. De vrouw heeft meerdere breuken en een schedeltrauma. Ze moet gehospitaliseerd worden, maar geraakt nog altijd niet in het ziekenhuis.
Sinds 27 december hebben 19 Palestijnse medische personeelsleden van Artsen Zonder Grenzen medische kits gekregen om mensen in hun buurt te kunnen verzorgen. Daardoor kunnen elke dag ongeveer veertig patiënten verzorgd worden in heel de Gazastrook. “Onze mobiliteit is ongelooflijk beperkt. Zolang dit conflict duurt, kunnen we niet correct werken,” zegt Colin, verpleger van Artsen Zonder Grenzen.

Nachtmerrie

Er is geen toegang tot de verzamelplaatsen van de UNRWA, het orgaan van de VN dat zich bezighoudt met de Palestijnse vluchtelingen. Op een van die verzamelplaatsen zitten bijna 2.500 vluchtelingen. Er werden medicijnen en medisch materiaal geleverd aan dokters die zich onder de vluchtelingen bevonden.
Door de veiligheidssituaties is het onmogelijk voor de teams om een stand van zaken op te maken over de medische noden in de Gazastrook. “Omdat we ons niet kunnen verplaatsen, is het erg moeilijk om de toestand te evalueren,” verklaart Cécile Barbou, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Gaza. “Het is een nachtmerrie. We moeten ons zo weinig mogelijk verplaartsen om de risico’s tot een minimum te beperken. Niemand heeft wat aan een dode hulpverlener.”