Sociale media

  • NL
Open the menu

Oekraine: Ziekenhuizen gebombardeerd en burgers zonder hulp


Het geweld in het oosten van Oekraïne is opnieuw in alle hevigheid losgebarsten. Terwijl dokters in de ziekenhuizen bij de frontlinie hun best doen gewonden te verzorgen met steeds verder slinkende voorraden, breidt Artsen Zonder Grenzen haar hulp uit, maar de meest getroffen gebieden kunnen niet bereikt worden.

De Oekraïense vlag met rode verf beklad. Een metafoor voor het huidige conflict ©Joffrey Monnier/MSF
De Oekraïense vlag met rode verf beklad. Een metafoor voor het huidige conflict ©Joffrey Monnier/MSF


Tot het uiterste gedreven

De nieuwe gevechten hebben het nijpende tekort aan basisgeneesmiddelen zoals antibiotica, pijnstillers en verbanden nog verergerd."“Het medisch personeel staat al maanden onder druk, terwijl ze duizenden gewonden en ontheemden probeert te helpen”, zegt Loïc Jaeger, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne. “De herneming van de gevechten heeft het nijpende tekort aan basisgeneesmiddelen zoals antibiotica, pijnstillers en verbanden nog verergerd. De dokters en verpleegkundigen houden het zo niet langer vol.”

De directeurs van de ziekenhuizen in Donetsk, Stakhanov, Pervomaisk en Novoaidar, die Artsen Zonder Grenzen al sinds het begin van het conflict ondersteunt met de medische bevoorrading, melden een stijging van het aantal gewonde burgers sinds de hevige gevechten zijn hernomen op 13 januari. Onze teams hebben hen extra medisch materiaal opgestuurd, net als voor zeven andere ziekenhuizen langs beide kanten van de frontlijn.

Ziekenhuizen gebombardeerd

Ziekenhuizen worden niet gespaard tijdens het conflict. De voorbije week zijn drie ziekenhuizen in Donetsk en Luhansk geraakt door raketten. Het Donetsk #3 ziekenhuis werd op 19 januari door een raket getroffen, hoewel het in het centrum van de stad ligt, op zeven kilometer van de frontlijn.

“Het bombarderen van ziekenhuizen, opzettelijk of niet, is absoluut onaanvaardbaar.”, zegt Jaeger. “Wanneer ziekenhuizen vernietigd worden, krijgen gewonden, zwangere vrouwen, kinderen en mensen met diabetes, hartziektes en hoge bloeddruk geen verzorging meer. Alle strijdende partijen moeten garanderen dat ziekenhuizen gespaard worden en dat medisch personeel hun werk kan doen zonder gevaar voor eigen leven.”

Kaart Oekraïne

Afgesneden van de buitenwereld

“Het is steeds moeilijker om de conflictzone binnen of buiten te gaan, zowel voor burgers als voor de hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen”, zegt Jaeger. “Begin deze week probeerde ons team dringend medische voorraden te leveren aan een ziekenhuis in Gorlovka bij Donetsk, maar de vrachtwagens werden teruggestuurd aan controleposten.”

Sinds november heeft een reeks maatregelen van de Oekraïense overheid de burgers in rebellengebied afgesneden van de buitenwereld, waardoor het steeds moeilijker is humanitaire hulp te bieden. Alle steun aan publieke en sociale diensten, inclusief de uitkering van pensioenen, medische voorraden en de salarissen van mensen in overheidsdienst, inclusief gezondheidspersoneel, zijn stopgezet. Banken werden opgedragen de rekeningen in deze gebieden te blokkeren, net als hun diensten, zoals geldautomaten en kredietkaartbetalingen. Inwoners moeten naar steden reizen aan de andere kant van de frontlijn om geld af te halen of toegang te krijgen tot hun pensioen. Dit zal nog moeilijker worden met een laatste nieuwe maatregel, die eist dat iedereen die het rebellengebied wil binnengaan of wil verlaten een speciale pas nodig heeft. Bovendien zijn sinds 19 januari alle bewegingen in en uit Luhansk streng beperkt door de gevechten en door beschadigingen aan de wegen.

Sinds het begin van het conflict in Oost-Oekraïne, hebben onze teams medische centra bevoorraad in de regio’s van Donetsk en Luhansk, en psychologische bijstand geboden. Omdat het steeds moeilijker is voor de mensen om medische basiszorg te krijgen, ondersteunt Artsen Zonder Grenzen nu ook medische centra en materniteiten. Artsen Zonder Grenzen zet ook haar tuberculoseproject verder in de regionale gevangenis in Donetsk, dat loopt sinds 2011.