Sociale media

  • NL
Open the menu

Noord-Afghanistan: honderden gevallen van scheurbuik


Artsen Zonder Grenzen (AZG) dringt bij de VN-Wereldvoedselorganisatie (WFO) aan op een algemene voedseldistributie voor de gehele Afghaanse bevolking. AZG stelde de voorbije weken een zorgwekkend aantal gevallen van scheurbuik vast in de provincie Faryab, in het noorden van Afghanistan. Scheurbuik is een ziekte die wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine C. De oorzaak zou liggen bij het eenzijdige dieet van brood en thee waar de bevolking al maandenlang van leeft. Slechts een algemene distributie van verrijkt voedsel kan de voedselsituatie verbeteren.

Eind maart kreeg AZG in het ziekenhuis van Qaisar de eerste gevallen van scheurbuik te behandelen. Symptomen zijn onder meer een zwarte verkleuring van benen en bloedend tandvlees, soms met dodelijke afloop. AZG stuurde daarop gezondheidswerkers naar de afgelegen bergdorpen om vitamine C te verdelen en natuurlijke bronnen van vitamine C na te gaan.
Tijdens een eerste ronde bezochten de gezondheidswerkers 34 dorpen waarbij 117 gevallen van scheurbuik zijn vastgesteld (onder wie twee met dodelijke afloop). Een tweede ronde omvatte 52 dorpen, waarbij 226 gevallen zijn ontdekt. Daarbij zijn aan 4.061 families multivitaminetabletten verdeeld. Verder zijn bij de nomadische Cuchi-bevolking 100 gevallen van scheurbuik vastgesteld en behandeld. Zowat 221 families kregen multivitaminen. Onlangs zijn ook in Charkent - ten zuiden van Mazar-I-Shariff - meerdere gevallen van scheurbuik gerapporteerd.
De klinisch vastgestelde gevallen van scheurbuik zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. Zowat de hele bevolking leeft al maandenlang op een dieet van brood en thee, met alle gevolgen vandien. Aanhoudende droogte en mislukte oogsten liggen aan de basis van het voedselprobleem. Bovendien is er het probleem van de talrijke ontheemden door het aanslepende oorlogsgeweld. De regio verkeert momenteel in een ware voedselcrisis. Er is een reële vrees voor een algemeen ondervoedingsprobleem, als er geen aangepaste en algemene voedseldistributie op gang komt.