Sociale media

  • NL
Open the menu

Noodhulp gaat door


Eén maand na de aardbeving: het werk van Artsen Zonder Grenzen gaat door. Het werk concentreert zich nu op hulp aan dorpen in het zwaarst getroffen gebied, in de omgeving van Padang en Pariaman.

Inmiddels is het exact een maand geleden dat een aardbeving Sumatra trof. Sinds 3 oktober geven teams van Artsen Zonder Grenzen er noodhulp. Het werk concentreert zich nu op hulp aan dorpen in het zwaarst getroffen gebied, in de omgeving van Padang en Pariaman. Artsen Zonder Grenzen geeft medische zorg via mobiele hulpposten, geeft psychosociale hulp, zorgt voor schoon water en hygiënische voorzieningen en houdt mogelijke uitbraken van ziekten in de gaten.

Psychosociale hulp

Artsen Zonder Grenzen geeft psychosociale ondersteuning aan volwassenen en kinderen die getraumatiseerd zijn door de aardbeving. Via groeps- en individuele praatsessies, door sportactiviteiten te organiseren als een vorm van therapie voor kinderen en door hulpverleners die in dienst zijn van de Indonesische overheid trainingen te geven op het gebied van psychosociale hulp na een aardbeving.

Mobiele klinieken

Met mobiele klinieken trekken teams door het gebied rondom Pariaman, die tot nu toe nauwelijks hulp hebben gekregen. Een aantal dorpen is vanwege landverschuivingen alleen te voet of met een motorfiets te bereiken. Tot nu toe hebben de teams meer dan 1.000 medische consultaties uitgevoerd. De noodkliniek in Painam, meer naar het zuiden, is inmiddels opgeheven.

Uitbraken van ziekten

Diverse teams trekken nu door het gebied rond Padang en Pariaman. Hier zijn lokale overheden, met steun van de Wereldgezondheidsorganisatie, bezig met een grootschalige vaccinatiecampagne. Onze teams zijn er voor eventuele ondersteuning en om in de gaten te houden of er ziekten als mazelen en tetanus dreigen uit te breken.

Noodhulpgoederen

“Hoewel de overheid veel actie onderneemt, blijven de noden hoog,” vertelt Loreto Barcelo, noodhulpcoördinator in Pariaman. Artsen Zonder Grenzen deelt hulpgoederen uit als plastic zeilen, dekens, slaapmatten en sets met wasspullen, kook- en eetbenodigdheden en gereedschap. Het plan is om 16.000 gezinnen in de districten Padang Pariam en Pesisir Selatan, en 10.000 gezinnen in de dorpen rond Pariaman voor half november van deze sets te voorzien.

Onderdak tegen water

Water-en-sanitatiespecialisten hebben een kamp met onderkomens die volkomen tegen water bestand zijn opgezet in het dorp Kampung Panas, in de buurt van Pariaman. Hier heeft een landverschuiving ernstige schade aangericht. Het kamp biedt plaats voor 90 gezinnen. Ook hebben zij schoon water en hygiënische voorzieningen verzorgd in de dorpen rond Pariaman.

In totaal werken er meer dan 70 internationale en Indonesische hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen in Padang en Pariaman, waaronder artsen, verpleegkundigen, water-en-sanitatiespecialisten en logistieke medewerkers.