Sociale media

  • NL
Open the menu

Nieuwe overstromingen in Filippijnen: mobiele teams AZG bieden noodhulp


De hevige en langdurige stortregens in het noorden van de Filipijnen hebben opnieuw zware schade en veel menselijk leed veroorzaakt. Zo werd de provincie Benguet op 8 oktober getroffen door honderden grondverschuivingen die 180 mensenlevens kostten.

Tussen 60 en 80 % van de provincie Pangasinan kwam onder water te staan toen een dam het begaf. Volgens de autoriteiten raakten 30 dorpen overstroomd en moesten 50.000 mensen hun huis verlaten.
Twee mobiele teams van Artsen Zonder Grenzen bieden hulp in het uiterste noorden van het eiland Luzon. Een ander team verleent momenteel in de provincie Pangasinan medische zorg en levert hulpmateriaal aan de kwetsbaarste bevolkingsgroepen rond de gemeente Rosales, waar de mensen nog niet de minste hulp hebben gekregen.
"Toen ons team op vrijdag naar Rosales trok, stroomde er letterlijk een rivier door de stad", aldus Voitek Asztabski, noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen. "Nagenoeg alle huizen zijn getroffen, en de leefomstandigheden in de evacuatiecentra zijn benard. De mensen hebben dringend voedsel en hygiënemateriaal nodig. Onze teams werken dag en nacht, maar de noden zijn immens, en we moeten zo snel mogelijk medewerking krijgen van andere agentschappen."
In Manilla en omgeving zijn nog altijd teams van Artsen Zonder Grenzen actief om medische hulp te verlenen aan de kwetsbaarste bevolkingsgroepen, na de tropische storm Ketsana die twee weken geleden over de Filipijnen raasde. Ketsana trof 3,9 miljoen mensen, terwijl 500.000 mensen hun woning moesten verlaten.
De eerste prioriteit van de dokters is medische hulp bieden aan de bewoners van de overstroomde gebieden Metro Manilla, Laguna, Rizal en Pagasinan, waar de gezondheidszorg momenteel is stilgevallen. De teams controleren regelmatig de hygiëneomstandigheden in de overbevolkte evacuatiecentra, om mogelijke ziekte-uitbraken op te sporen en te bestrijden.
Twee weken nadat Ketsana de centrale regio van Luzon trof, wonen er nog altijd groepen mensen in de arme en overstroomde gebieden, vooral langs de rivieroevers in Manilla, die de hulpverleners nog niet hebben kunnen bereiken.