Sociale media

Open the menu

Nieuwe opflakkering mazelen in D.R. Congo : Artsen Zonder Grenzen helpt bij vaccinatie en behandeling van jonge kinderen

In de Democratische Republiek Congo neemt het aantal besmettingen met mazelen momenteel opnieuw fors toe in verschillende provincies in het land. Hoewel mazelen gemakkelijk te voorkomen zijn door vaccinatie, blijft besmetting heel gevaarlijk en zelfs dodelijk, vooral bij kinderen jonger dan vijf. Om hen te beschermen, voeren onze teams nu noodvaccinatiecampagnes uit.

In R.D. Congo breken regelmatig grote uitbraken van mazelen uit.
In R.D. Congo breken regelmatig grote uitbraken van mazelen uit. Bij elke nieuwe uitbraak proberen onze teams in het land te helpen met vaccinatiecampagnes. De campagne op de foto dateert van maart, vorig jaar in de provincie Bas Uélé. De jonge Banienikwa Dieu Merci krijgt hier z'n eerste vaccin. © Pacom Bagula , 2021

Mazelenepidemieën over bijna heel R.D. Congo

Volgens het Congolese ministerie van Volksgezondheid zijn van januari tot midden juni 2022 in de Democratische Republiek Congo meer dan 68.500 vermoedelijke gevallen van mazelen en 1.002 sterfgevallen gemeld. Dat is meer dan het totale aantal gevallen in heel 2021. 114 gezondheidszones zijn epidemisch verklaard in 24 van de 26 provincies van het land.

Vaccinatiegraad niet hoog genoeg

De regelmatige opflakkering van de mazelenuitbraken in de D.R. Congo is grotendeels te wijten aan de ontoereikende vaccinatiegraad. Onder meer de lange afstanden tot de gezondheidscentra en het gebrek aan geld voor de reis erheen weerhouden veel ouders ervan hun kinderen te laten vaccineren. Vaccins in afgelegen gebieden krijgen en de koudeketen in stand houden om een goede opslag te garanderen, zijn ook belangrijke logistieke uitdagingen. Andere factoren zijn de staking van de verpleegkundigen van augustus 2021 tot februari 2022, waardoor de routine-immunisatieactiviteiten in veel gezondheidscentra werden opgeschort. Covid-19 beperkte ook het reizen en maakte sommige mensen bang om naar gezondheidsfaciliteiten te gaan en zich te laten vaccineren.

Noodteams van Artsen Zonder Grenzen helpen met vaccineren en behandelen

Artsen Zonder Grenzen zet opnieuw noodteams in ter ondersteuning van het ministerie van Volksgezondheid. Onze teams zijn vooral daar waar een snelle toename van het aantal gevallen wordt gemeld in een gebied waar de plaatselijke reactiecapaciteit beperkt is of de toegang moeilijk is. Sinds het begin van het jaar hebben deze teams meer dan 700.000 kinderen ingeënt tegen de mazelen, in 10 provincies van de DRC. Naast de vaccinatie, zorgen zij ook voor de behandeling van zieke kinderen.

Vaccinatiegraad moet worden verhoogd

Om de verspreiding van mazelen tegen te gaan, moet de vaccinatie worden geïntensiveerd en moet een gratis behandeling van mazelengevallen worden ingevoerd in gebieden die door de autoriteiten als epidemiegebied zijn aangemerkt. Maar we moeten ook het ontstaan van nieuwe epidemieën voorkomen door de vaccinatiegraad te verhogen. Dit betekent dat de door de autoriteiten aanbevolen tweede dosis van het mazelenvaccin versneld moet worden ingevoerd en dat het tijdschema voor de organisatie van aanvullende massavaccinatiecampagnes in acht moet worden genomen. Een van de uitdagingen is ervoor te zorgen dat een routinematige immunisatie-inspanning wordt gehandhaafd.