Sociale media

  • NL
Open the menu

Nieuw HIV/aids-project in Nchengele-streek


Artsen Zonder Grenzen begint eind maart met een nieuw HIV/aids-project in de Nchengele-streek in Zambia.

Er wonen vooral vissers in het gebied. Tijdens het visseizoen komen daarom veel mensen naar de oevers van het Mweru-meer. In die periode wonen ze in tijdelijke kampen waar vrijwel geen medische infrastructuur voorzien is.
Naast deze jaarlijkse migratie, heeft de streek ook zo'n 12.000 vluchtelingen opgevangen uit de Democratische Republiek Congo (DRC), een buurland van Zambia.
De aids-preventie in het gebied is op dit ogenblik in handen van een taakgroep, bestaande uit diverse overheden. Er zijn ook burgerlijke organisaties en traditionele genezers aanwezig. Het is niet duidelijk in welke mate aids zich in deze mengeling van bevolkingsgroepen verspreid heeft.
De ploeg van AZG wil proberen de informatieverstrekking over HIV/aids te combineren met testen voor de ziekte en raad geven aan mensen die besmet zijn. Een informatiecentrum zal worden opgezet, en een laboratorium om bloed te testen.
AZG zal het medisch personeel van het centrum opleiden, samen met veertig raadgevers en een onbekend aantal vrijwilligers die informatie over HIV/aids en seksueel overdraagbare aandoeningen zullen verspreiden in de verschillende gemeenschappen.
Het AZG-team in Zambia hoopt dat het project de Congolese vluchtelingen zal helpen zich beter te integreren in de lokale gemeenschap.