Sociale media

  • NL
Open the menu

Nakende winter en gebrek aan hulp bedreigen gezondheid vluchtelingen in Balkan


Door vertragingen aan grensovergangen en registratiepunten zitten duizenden vluchtelingen vast in de Balkan. Het gebrek aan basishulp vormt een bedreiging voor hun gezondheid en met de winter voor de deur dreigt de situatie nog te verslechteren. Indien er niet snel aangepast onderdak, warme maaltijden en verbeterde hygiënische infrastructuur voorzien wordt aan de registratie- en transitpunten, komt de gezondheid van duizenden zwangere vrouwen, kleine kinderen en ouderen in gevaar, waarschuwt Artsen Zonder Grenzen.

AZG'er Vladimir Andric onderzoekt een Afghaanse vluchteling in Servië © Achilleas Zavallis
AZG'er Vladimir Andric onderzoekt een Afghaanse vluchteling in Servië © Achilleas Zavallis


Onderkoeld wachten in de rij

In Presevo, nabij de grens met Macedonië, melden zich dagelijks 5000 mensen. Sommigen zitten dagen aan een stuk vast in lange wachtrijen, ook als het regent. Ze krijgen er bijna geen water, voedsel en onderdak en er zijn geen toiletten. “De voorbije weken kwamen jonge kinderen naar ons toe die onderkoeld waren", zegt Alberto Martinez Polis, medische verantwoordelijke voor Artsen Zonder Grenzen in Servië. “Ze hadden uren aan een stuk gewacht in de rij zonder bescherming. Ze waren helemaal nat, waren aan het beven en konden nergens naartoe om zich op te warmen, te drogen of hun kleren te veranderen.”

“Vorige week behandelden we ook tien patiënten die ineengestort waren, iets wat we nog nooit gezien hadden in Presevo”, zegt Dr. Martinez Polis. “Dit kwam door de druk van de massa, of omdat ze dagenlang niets hadden gegeten, gedronken of geslapen. De mensen vertellen onze dokters dat ze bang om hun plaats in de rij te verlaten. Ze kunnen dan hun familieleden kwijtgeraken, of hun plaats in de rij verliezen. Anderen hebben gewoon hun fysieke grens bereikt. Een patiënt was aan het overgeven en verloor het bewustzijn.”

Elke dag behandelen onze medische teams 400 patiënten, en de aantallen zijn de voorbije weken opgelopen naarmate er meer vluchtelingen toekwamen. De meeste patiënten melden zich met hoest, verkoudheden, griep, maag- en darmklachten en huidirritaties, wat directe gevolgen zijn van hun tocht. Er zijn ook veel patiënten met chronische aandoeningen zoals diabetes, astma en hartproblemen.

Barre winter verergert situatie

Met temperaturen die tot 15 graden onder nul zakken, zijn de Servische winters bitterkoud. Vorig jaar behandelden de teams van Artsen Zonder Grenzen twee patiënten met ernstige bevriezing van de ledematen. Een patiënt verloor hierbij een stuk van zijn voet en stukken van zijn huid scheurden bij het uittrekken van de kleren.

Hoewel het moeilijk te voorspellen is hoeveel mensen de oversteek zullen maken deze winter, bereidt Artsen Zonder Grenzen zich voor een grote toeloop en werven we extra personeel aan. We voorzien ook een grotere voorraad tenten, dekens, regenjassen en winterkledij. In de winter vinden de mensen ook geen plaats om zichzelf of hun kleren te wassen, wat leidt tot meer huidziektes en luizen. De teams gaan dus ook hygiënekits voorzien.

“Hoewel we sinds juli de positieve impact zien van de georganiseerde transit doorheen Macedonië en Servië, blijven duizenden kwetsbare mensen onnodig afzien tijdens hun tocht door de Balkan”, zegt Aurelie Ponthieu, migratie-experte voor Artsen Zonder Grenzen. “We kunnen niet wachten tot iets ergs gebeurt. Er moeten dringend veilige en goede omstandigheden gecreëerd worden, aangepast aan de komende vriestemperaturen.