Sociale media

  • NL
Open the menu

Mogelijk hemorragische koorts in D.R. Congo - AZG en lokale autoriteiten sturen onderzoeksteam


De internationale medische hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) onderzoekt op dit ogenblik een mogelijke uitbraak van hemorragische koorts in de Democratische Republiek Congo. De organisatie doet dit in samenwerking met het Congolese ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In West-Kasaï zijn 30 mensen ontdekt met verschijnselen van hemorragische koorts; van deze groep zijn inmiddels 17 mensen overleden. Ook in het noordoosten van Congo in Watsa, bij de Oegandese grens, is een vermoedelijk geval van hemorragische koorts vastgesteld.
Virale hemorragische koorts, zoals marburg, ebola, gele koorts en 'rift valley' koorts, gaat gepaard met inwendige bloedingen die vaak de dood tot gevolg hebben. Op dit ogenblik is nog niet duidelijk om welk virus het precies gaat. Het team dat deze ochtend is vertrokken, bestaat uit zes personen. Zij zullen meer zekerheid moeten geven.
AZG was in Congo betrokken bij de laatste uitbraken van ebola en marburg, onder meer in Kikwit en Durba, in 1995 en 1999. In beide urgenties hield AZG zich vooral bezig met voorlichting, het traceren van ziektegevallen, het isoleren van besmette patiënten en het geven van trainingen hoe besmetting te voorkomen.