Medische teams blijven helpen ondanks belemmeringen
In een context van extreme spanning, gekoppeld aan het Israëlische offensief in de bezette Palestijnse gebieden, wordt AZG geconfronteerd met herhaaldelijke belemmeringen om ter hulp te komen van zieke of gewonde burgers. De AZG-teams proberen op dit ogenblik het geheel van de medische noden en urgenties onder de burgerbevolking te evalueren, en ondertussen de medisch-psychologische ondersteuning bij de Palestijnse gezinnen van Hebron en Gaza verder te zetten. Maar het Israëlische leger, in strijd met haar eerdere verbintenis, garandeert niet langer de bewegingsvrijheid van medische teams in de bezette gebieden.
Ondanks het feit dat de humanitaire interventieruimte vrijwel tot niets herleid is door de Israëlische soldaten en de tanks, proberen de AZG-teams de geterroriseerde Palestijnse burgerbevolking zo goed mogelijk te helpen. Sinds het begin van het Israëlische offensief heeft een groot aantal huizen, meer bepaald in Hebron waar een team van AZG zich bevindt, geen water en elektriciteit meer. Na de avondklok zijn de enige gebruikers van de verlaten straten de Israëlische soldaten, en enkele zeldzame humanitaire voertuigen.
De veelvuldige belemmeringen bij de ronde van onze teams hebben de medische bezoeken onmogelijk gemaakt. Het AZG-team in Hebron heeft daarom beslist voorlopig enkel aan de meest dringende behoeften te beantwoorden: het ophalen van ernstig gewonden en zieken bij hen thuis en ze naar het ziekenhuis brengen. Omdat de ziekenwagens van de Rode Halve Maan meermaals het doelwit waren van schoten en omdat er meerdere verpletterd werden door tanks, gaat een AZG-"verkenningswagen" hen voor om de doorgang te vergemakkelijken.
Maar dit volstaat niet altijd. Op 6 april vervoerde het konvooi (een ziekenwagen en een AZG-wagen) twee Palestijnse adolescenten van 14 en 15 jaar, die door kogels waren verwond. Op de weg tussen Yatta en het ziekenhuis van Hebron, hielden zeven soldaten, van wie een op een tank achter een machinepistool, de wagen tegen - ondanks het feit dat de Israëlische autoriteiten de toelating hadden gegeven deze gewonden te vervoeren. De soldaten eisten dat het team de jongeren uit de ambulance haalde, om ze te kunnen fouilleren. Zonder enige consideratie voor hun verwondingen, werden ze een half uur lang aan de kant van de weg gezet, voordat de soldaten de toestemming gaven te vertrekken.
Op 9 april, rond drie uur 's ochtends, werd Dura, op enkele kilometers van Hebron, bezet door het Israëlische leger. De hele dag bleef het AZG-team haar werk als "verkenner" voor de ziekenwagens verder zetten, stapvoets rijdend door de verlaten straten. Een vrouw die moest bevallen met een keizersnede, een dokter met hartproblemen, evenals een jongeman met een kogelwonde en een klein meisje van tien jaar werden op die manier naar het ziekenhuis overgebracht.