Sociale media

  • NL
Open the menu

Massale vaccinatiecampagne tegen mazelen


Artsen Zonder Grenzen ging van start met een massale mazelenvaccinatiecampagne in het district Adré in Oost-Tsjaad, aan de grens met Soedan. Sinds 18 februari hebben teams al 19.000 Tsjadische kinderen tegen mazelen ingeënt. Maar de campagne is nog niet afgelopen: in totaal wil de organisatie 104.000 kinderen vaccineren, op zes weken tijd.

De vaccinatiecampagne tegen mazelen vraagt aanzienlijke menselijke en logistieke inspanningen. Ze zou langer dan zes weken kunnen duren, door de slechte staat van de wegen, de verspreide bevolking en de veiligheidsrisico's. Omdat het officiële aantal inwoners in bepaalde gebieden niet nauwkeurig is, ontmoeten de teams meer mensen dan verwacht, en zijn er meer vaccins nodig dan aanvankelijk gepland. Het is nog afwachten of de noodhulpoperatie moet worden uitgebreid, of dat de teams bepaalde gebieden als minder prioritair moeten beschouwen.

Carjacking

Twee dagen voor de start van de campagne bezoekt een sensibiliseringsteam de dorpen waar de teams langs willen gaan. Ze kaarten de ziekte aan, geven informatie over de vaccinatiecampagne en proberen er het aantal kinderen vast te stellen. 

De bevolking is kan niet reizen en woont erg verspreid, en dus moeten er heel wat dorpen worden bezocht. De logistieke uitdaging is groot, want het transport kan enkel met grote vrachtwagens gebeuren en de wegen bevinden zich in bijzonder slechte staat. Bovendien moeten de teams gebruikmaken van gehuurde trucks in plaats van de meer betrouwbare Landcruisers, omdat carjacking in Tsjaad een immens probleem is.

Polio en ondervoeding

Ook de koudeketen is een ware uitdaging: alle vaccins moeten koel bewaard worden van bij de bevoorrading in Amsterdam tot het moment dat ze gebruikt worden om de kinderen in te enten. Dat is een hele karwei in een warm land als Tsjaad, en het vraagt dan ook om een goede organisatie en opleiding.

60 medewerkers van Artsen Zonder Grenzen en verschillende vrijwilligers zijn in teams verdeeld om de kinderen tegen mazelen en polio in te enten en hen te screenen op acute ondervoeding. De vaccinatieteams worden vanuit Farchana en Abéché ondersteund door een ploeg van acht coördinatoren.

Vluchtelingenkampen

In het district Adré zouden ongeveer 130.000 kinderen wonen, waaronder 25.000 kinderen uit Darfur. Zij zullen in de gezondheidscentra van de vluchtelingenkampen gevaccineerd zullen worden.

Naast de 19.000 kinderen die tegen mazelen werden ingeënt, kregen nog eens 8.300 kinderen een vaccin tegen polio en werden meer dan 7.600 kinderen jonger dan vijf jaar op ondervoeding getest. In het naburige district Abéché werden sinds 7 februari meer dan 40.000 kinderen tegen mazelen gevaccineerd, zowel in de stad als op het platteland.