Sociale media

Open the menu

Luchtaanval in Idlib, Noord-West-Syrië: 75 doden, 135 slachtoffers

In de ochtend van maandag 26 oktober werd een gebied in het noorden van de provincie Idlib, in Noord-West-Syrië, getroffen door een luchtaanval. Lokale media melden tot nu toe meer dan 75 doden en nog eens 135 slachtoffers. De overgrote meerderheid van de gewonden werd onmiddellijk overgebracht naar twee ziekenhuizen, één van die ziekenhuizen wordt mee beheerd door Artsen Zonder Grenzen. Onze teams vingen 11 slachtoffers op, één van hen was bij aankomst al overleden.

"Toen de luchtaanval plaatsvond, activeerde het team in het ziekenhuis in de buurt meteen het rampenplan voor de massale opvang van slachtoffers", zegt Cristian Reynders, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Noord-West-Syrië. "Kort daarna begonnen we de eerste zwaargewonde patiënten in kritieke toestand binnen te krijgen, zij werden meteen geopereerd. Bij twee patiënten moesten de ledematen worden geamputeerd."

De luchtaanval vond plaats in een dichtbevolkt gebied dicht bij de Syrisch-Turkse grens, waar meestal geen actief conflict is. Veel intern ontheemde Syriërs waren tijdens het laatste militaire offensief in Noord-West-Syrië hiernaartoe gevlucht, in de hoop dat het geweld dit gebied niet zou bereiken.

In de uren na het incident bleven er nog steeds slachtoffers in de ziekenhuizen van Idlib binnenstromen. Naast de reactie in het ziekenhuis, schonk Artsen Zonder Grenzen een chirurgische kit met een capaciteit voor 50 operaties aan een andere gezondheidsinstelling die 90 gewonden had opgevangen.

"Ziekenhuizen in deze regio van Idlib zijn het niet gewend om slachtoffers van luchtaanvallen op te vangen", voegt Reynders toe. "Ze bevinden zich in een zone die door de mensen die er wonen als relatief veilig wordt beschouwd. Dat daar nu luchtaanvallen plaatsvinden is zeer verontrustend."

In andere delen van Idlib, hebben de faciliteiten die mee beheerd worden door Artsen Zonder Grenzen in de afgelopen twee weken drie keer slachtoffers van luchtaanvallen ontvangen. Bij twee van die luchtaanvallen moesten we ons rampenplan activeren om de massale toestroom aan gewonden het hoofd te kunnen bieden.

"Luchtaanvallen in het noordwesten van Syrië vonden tot nu toe steeds plaats in de buurt van de frontlinie, sinds het laatste staakt-het-vuren werd ondertekend in maart 2020", legt Reynders uit. "Maar dat de aanvallen in de afgelopen weken zijn toegenomen en nu de ook de relatief veilige regio’s in Idlib bereiken, is hoegenaamd verontrustend."

Deze recente escalatie van geweld, in een regio van Syrië waar meer dan 1 miljoen intern ontheemden wonen, vindt plaats terwijl COVID-19 het gezondheidssysteem in de regio al ernstig uit balans heeft gebracht. "We spreken van een echte noodsituatie, of je nu kijkt naar de humanitaire situatie, de impact van COVID-19 of de algehele situatie van het conflict", concludeert de Reynders.