Sociale media

  • NL
Open the menu

Loodvergiftiging Nigeria treft nog honderden kinderen


Artsen Zonder Grenzen heeft sinds begin juni in noordwestelijk Nigeria 400 kinderen behandeld voor loodvergiftiging. De bevolking van 7 dorpen in de deelstaat Zamfara is getroffen door de vergiftiging. Die is het gevolg is van de manier waarop de inwoners goud winnen uit loodhoudend erts. Teams behandelen op dit moment nog 100 kinderen in twee centra.

Om het goud te winnen moet het erts onder meer worden vermalen en gedroogd. Het vermalen gebeurt in de open lucht, waardoor stof vrijkomt dat veel lood bevat. Het drogen doet de bevolking vaak op de vloer van haar hutten en ook dat vergroot het risico op loodvergiftiging voor de kinderen.
Artsen Zonder Grenzen behandelt, in samenwerking met het Nigeriaanse ministerie van Volksgezondheid, de meest kwetsbare patiënten uit drie van de getroffen dorpen. Het gaat daarbij vooral om kinderen. De patiënten krijgen een medicijn dat het lood in het bloed bindt, waarna het via de urine wordt uitgescheiden. De behandeling duurt 28 dagen. In extreme gevallen zijn twee of meer rondes nodig.
De behandeling is alleen effectief als de patiënten niet terugkeren naar de vervuilde plekken, omdat ze anders het risico lopen weer vergiftigd te raken. De enige oplossing voor de situatie is het schoonmaken van de vervuilde grond. De organisatie Terragraphics is daarmee bezig, maar dat werk ligt sinds augustus stil vanwege het regenseizoen.
De vergiftiging werd eerst geconstateerd in 5 dorpen, maar halverwege augustus bleken nog 2 andere vervuild te zijn. Dat kan erop wijzen dat het probleem veel groter is dan het eerst leek. Artsen Zonder Grenzen blijft de komende maanden kinderen behandelen.