Sociale media

  • NL
Open the menu

Kenny Gluck geeft details over kidnapping


AZG-medewerker Kenneth Gluck heeft vandaag meer details vrijgegeven over zijn ontvoering en vrijlating. Hij deed dat tijdens een persconferentie in Moskou. Gluck werd op 9 januari ontvoerd na een aanval op een humanitair konvooi in de buurt van Stary Atagi, ongeveer 40 kilometer ten zuiden van de Tsjetjeense hoofdstad Grozny. Op 3 februari werd hij vrijgelaten.

Kenny Gluck (39), missiehoofd van AZG voor de Noord-Kaukasus, beschreef hoe hij werd vastgehouden in een donkere kelder, en de tijd doorbracht met luisteren naar de radio en lezen. "Gelukkig werd ik op geen enkele manier geslagen of mishandeld tijdens mijn gevangenschap", vertelde Gluck. "Ik kreeg drie maaltijden per dag en had altijd genoeg te eten." Hij was vooral bezorgd over het lot van zijn medewerkers, en over zijn eigen vrijlating.
Na een geblinddoekte rit in een wagen, werd Kenny Gluck op zaterdag 3 februari vrijgelaten in Starye Atagi. Tijdens de periode dat Gluck werd vastgehouden - bijna een maand - namen de kidnappers geen contact op met AZG, noch lieten ze hun eisen weten.
"Het was een volledige verrassing te horen dat Kenny was vrijgelaten", zei AZG executive director Austen Davis. "Deze gebeurtenis is een persoonlijke tragedie voor Kenny, zijn familie en vele anderen, maar ook voor de dokters en verplegers die nog steeds aan het werk zijn in Tsjetsjenië, ondanks de moeilijke omstandigheden. Zij verdienen al onze steun en respect". Als een gevolg van de kidnapping heeft Artsen Zonder Grenzen haar activiteiten in Tsjetsjenië opgeschort.
AZG roept alle in het conflict betrokken partijen op hun betrokkenheid voor humanitaire acties te herbevestigen. Humanitaire organisaties moeten de nodige hulp kunnen voorzien zonder bedreigingen of beperkingen. AZG maakt zich zorgen dat anders de toegang tot gezondheidszorg nog verder zal beperkt worden.
Kenny Gluck is van plan zich naar New York te begeven, voor een weerzien met zijn familie en vrienden.