Sociale media

  • NL
Open the menu

Javari Valley-project succesvol afgesloten


Na meer dan zes uitdagende jaren beëindigde AZG in december 2000 haar project in Javari Valley. Aanvankelijk opgezet als reactie op cholera en malaria-epidemiëen die een van de meest geïsoleerde inheemse groepen ter wereld met uitsterven bedreigden, creëerde het Javari Valley-project een netwerk van inheemse gezondheidswerkers en laboranten.

De gezondheidswerkers, van wie sommigen nauwelijks vijftien jaar geleden voor het eerst met de westerse cultuur geconfronteerd werden, slaagden erin het ziekte- en sterftecijfer in de regio dramatisch te laten dalen.
Een regeringsinitiatief dat inheemse gezondheidsdistricten creëert, maakte de verdere aanwezigheid van AZG overbodig. Het voorstel is deels gebaseerd op het model van gezondheidswerkers en laboranten (die de diagnoses stellen en behandeling voorzien bij malaria) dat AZG toepast in Javari en in andere inheemse regio's in Noord-Brazilië. Een lokale inheemse ngo, die met AZG samenwerkt sinds de aanvang van het project in 1996, is nu verantwoordelijk voor het beheer van het Javari-gezondheidsproject.
Met de oprichting van de speciale inheemse gezondheidsdistricten, lijkt AZG's belangrijkste doel - het verzekeren van gezondheidsdiensten voor de inheemse bevolkingsgroepen van Brazilië - bereikt te zijn. Toch is er nog reden voor bezorgdheid over het gezondheidsinitiatief, vooral omdat de regering de traditionele medicijnen en culturen marginaliseert.
In het jaar 2001 is er een voorzetting van het AZG-project in Tefe voorzien, waarbij leidinggevende en administratieve vaardigheden bij lokale gezondheidswerkers worden opgebouwd. AZG zal ook samenwerken met een regionale inheemse ngo, als voorbereiding op het Derde Nationale Inheemse Gezondheidscongres in mei in Brazilië.