Humanitaire situatie in delen Oost-Oekraïne alarmerend
Hoewel de gevechten in Oost-Oekraïne zijn afgenomen sinds de wapenstilstand op 15 februari vinden er nog beschietingen plaats in sommige gebieden en zijn de medische noden aan beide kanten van de frontlinie groot. Talloze mensen leven in erbarmelijke omstandigheden en veel medische voorzieningen zijn beschadigd of geheel vernietigd. Artsen zonder Grenzen heeft haar werk in de zwaarst getroffen gebieden inmiddels opgeschaald.
Hulp in Debaltseve
Op 21 februari wist een team van Artsen zonder Grenzen de stad Debaltseve te bereiken. Nadat de stad weken onder vuur lag, konden teams er humanitaire hulp verlenen. ‘De stad is verwoest,’ zegt noodhulpcoördinator Olivier Antonin. ‘De mensen die er gebleven zijn, leven in opvangplaatsen of in kelders van gebouwen. In de huizen is het namelijk te koud. Er is geen elektriciteit, verwarming en lopend water meer in de stad. Veel bewoners kwamen naar ons toe voor hulp, onder meer voor medicijnen voor chronische ziekten.’
Slechts 5.000 bewoners in de stad
Van de 25.000 oorspronkelijke bewoners van Debaltseve wonen er nog ongeveer 5.000. De rest is gevlucht of geëvacueerd. Vele achterblijvers hebben dringend medische zorg nodig. Artsen zonder Grenzen helpt de drie gebleven artsen in de stad met het verzorgen van gewonden, levert medicijnen en medisch materiaal en geeft basisgezondheidszorg.
Kwetsbare mensen
Ook op andere plaatsen geven teams van Artsen zonder Grenzen hulp. In en rond de plaats Uglegorsk geven zij medische en psychosociale zorg met mobiele klinieken en zullen zij hulpgoederen uitdelen. In de gebieden Donetsk en Luhansk geven mobiele teams basisgezondheidszorg. ‘We zien veel patiënten met luchtweginfecties, het gevolg van leven in vochtige, overbevolkte en onverwarmde kelders,’ zegt Dr. Zahir Muhammad Khan. Vooral in Luhansk is de humanitaire situatie alarmerend. Een groot deel van de achtergebleven bevolking zijn kwetsbare mensen: ouderen, zieken en mensen met een beperking. Zij waren niet in staat om te vluchten voor het geweld en zien zich nu geconfronteerd met een gebrek aan bestaansmiddelen, waaronder voedsel en medicijnen.
Gebrek aan medicijnen
Het gebrek aan medicijnen is een groot probleem in de gehele regio. De aanvoer van medische middelen naar Oost-Oekraïne is al sinds de zomer van 2014 grotendeels stil komen te liggen. De medicijnen die nog verkrijgbaar zijn, zijn enorm in prijs gestegen terwijl de mensen die het nodig hebben dat meestal niet kunnen betalen. Vooral mensen met chronische ziekten (hartkwalen, hoge bloeddruk, diabetes en astma) zijn daarvan de dupe.