Sociale media

  • NL
Open the menu

Hulp aan ontheemden na nieuw geweld


Zo'n 20.000 à 30.000 Liberianen zijn de voorbije week opnieuw op de vlucht geslagen na zware gevechten in de provincie Lofa, in het noorden van Liberia. 20.000 mensen verzamelden zich in Kle, zo'n 35 kilometer ten noorden van de hoofdstad Monrovia. Na een nachtelijke aanval door rebellen, zijn ze nu ook daar weggevlucht.

Artsen Zonder Grenzen probeert in verschillende plaatsen hulp te bieden. In Haindi bijvoorbeeld, waar zo'n 2.000 ontheemden verblijven die uit Bopulu gevlucht zijn, zorgt AZG voor onderdak en sanitair. De mensen zijn deels ondergebracht bij gezinnen, en deels begonnen met eigen onderdak te bouwen. AZG bracht ook materiaal voor sanitaire voorzieningen en zuiver water naar Kle, tot de mensen daar wegvluchtten. Er werd ook een mobiele kliniek opgericht. De organisatie doet tevens een aantal verkenningsmissies, naar andere gebieden waar ontheemden zijn samengestroomd.
Ongeveer 20.000 Sierra Leoners die zich in het vluchtelingenkamp van Sinje bevinden, aan de grens met Sierra Leone, zijn inmiddels ook begonnen de grens over te steken, terug naar hun land. Vlakbij Sinje, in het Sierra Leoonse grensdorp Jendema, heeft AZG een mobiele kliniek, klaar om vluchtelingen te helpen indien nodig.
In de Liberiaanse hoofdstad Monrovia ondersteunt AZG vier klinieken en het Redemption-ziekenhuis, in nauwe samenwerking met het Liberiaanse personeel. De nieuwe vluchtelingen slagen er evenwel moeilijk in de hoofdstad te bereiken. Ze zitten vast aan een wegversperring die het regeringsleger ongeveer 20 kilometer buiten Monrovia heeft opgeworpen. AZG houdt zich klaar om hulpbehoevende ontheemden op te vangen.