Sociale media

  • NL
Open the menu

Hoofd van AZG in Dagestan blijft vermist - Hulpprogramma's in Ingoesjetië heropgestart


AZG blijft de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating eisen van Arjan Erkel, landverantwoordelijke voor AZG in Dagestan, die op 12 augustus ontvoerd werd in Makhachkala. AZG veroordeelt ten strengste de kidnapping van verscheidene hulpverleners in de noordelijke Kaukasus, maar heeft besloten haar programma's in Ingoesjetië te hervatten. Deze beslissing werd ingegeven door de bezorgdheid over het welzijn voor duizenden burgers die, sinds AZG haar activiteiten een maand geleden diende op te schorten, dringend nood hebben aan humanitaire hulp.

Vandaag hervat AZG haar activiteiten in Ingoesjetië om aan de humanitaire en medische noden van de ontheemden en lokale bevolking tegemoet te kunnen komen. AZG verdeelt basisgeneesmiddelen en medisch materiaal in meer dan dertig ziekenhuizen en klinieken in het land. Via hospitalen en mobiele klinieken krijgen de ontheemden en de lokale bevolking toegang tot algemeen medische en pediatrische consultaties en gynaecologische en prenatale onderzoeken. In de ontheemden-gemeenschappen zet de organisatie projecten rond water en sanitair op en werkt ze aan de rehabilitatie van onderdak en de distributie van hulpgoederen.
In Tsjetsjenië werden de activiteiten van de organisatie opgeschort omwille van de ontvoering van Nina Davidovich, hoofd van Druzbha, een Russische niet- gouvernementele organisatie. Alle operaties in de noordelijke Kaukasus werden stopgezet na de kidnapping van Arkjan Erkel, landverantwoordelijke voor AZG in Dagestan.
De activiteiten in Dagestan en Tsjetsjenië blijven opgeschort. In Tsjetsjenië blijft AZG echter levensreddende hulp geven in geval van medische urgenties op o.a. chirurgische- en kraamafdelingen. Om de ontwikkelingen op de voet te blijven volgen, behouden de bureaus van AZG in Makhachkala, Khazaviurt en Grozny wel een minimale representatie.
AZG blijft ondertussen ijveren voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Arjan Erkel (32, Nederlandse nationaliteit), die nog steeds spoorloos is sinds hij op 12 augustus door drie gewapende mannen werd ontvoerd.
Enkele biografische gegevens over Arjan Erkel
Peter-Arjan Erkel is 32 en bezit de Nederlandse nationaliteit. Sinds april 2002 werkt hij voor AZG-Zwitserland als landverantwoordelijke in Makhachkala, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Dagestan. Arjan volgde een opleiding in management en logistiek (Transport Academia) en behaalde een M.Sc. Culturele Antropologie aan de universiteit van Nijmegen. Hij begon in 1994 voor AZG te werken als logistiek medewerker in Oeganda. Sindsdien was hij actief als logistiek coördinator voor AZG in Tadjikistan, en als projectcoördinator in Oezbekistan, Rusland en Sierra Leone.