Sociale media

  • NL
Open the menu

Honderden sterven van kou in Moskou: AZG lanceert affichecampagne voor daklozen


Sinds het begin van de winter zijn in de straten van Moskou al meer dan 300 mensen gestorven. Artsen Zonder Grenzen (AZG) is begonnen met een publieke bewustmakingscampagne voor de daklozen. De affiches van de campagne, die in de metro hangen, stellen de Moskovieten een simpele vraag: "En jij, zonder thuis, zou jij overleven?"

Er zijn meer dan 100.000 daklozen in Moskou. Ze hebben geen huizen, geen papieren, geen banen en geen rechten. Iedereen ziet hen, maar negeert ze. De posters herinneren de Moskovieten eraan dat de thuislozen een gezicht hebben, en dat er achter het denigrerende etiket " Bomzj " (dakloze) mensen schuilen die vechten om te overleven en die van de gemeenschap zijn uitgesloten.
AZG-vrijwilligers en personeel vechten al tien jaar tegen de gevolgen van deze maatschappelijke uitsluiting. Elke dag voorziet het medische punt van AZG in Moskou steun aan daklozen. Hier gebeuren meer dan 20.000 gratis medische consultaties en 8.000 sociale consultaties per jaar.
Behalve rechtstreekse hulp, heeft AZG altijd gelobbyd voor de basisrechten van de thuislozen. Deze inspanningen hebben resultaten opgeleverd. De lokale autoriteiten in Moskou erkennen nu het probleem van de thuislozen en hebben beslist een bijzonder centrum op te richten dat medische en sociale bijstand zal leveren aan de daklozen. Op die manier worden ze gehoord en genezen.
Deze beslissing van de overheid bewijst dat uitsluiting "te genezen" valt. Maar de posters blijven ons eraan herinneren dat wanneer we vandaag niks ondernemen, deze onverschilligheid morgen zal doden.