Sociale media

  • NL
Open the menu

Hevige gevechten in Mogadishu


Op dinsdag 24 februari raakten veel burgers gewond bij een nieuwe opflakkering van het geweld in verschillende delen van de hoofdstad van Somalië, Mogadishu.

Medische teams van Artsen Zonder Grenzen hebben tot dusver 121 gewonden verzorgd in het ziekenhuis van Daynile. Dat is met voorsprong het grootste aantal gewonden sinds Artsen Zonder Grenzen in september 2007 met het chirurgische project begon in Daynile, in een buitenwijk van Mogadishu.
47 van de 121 mensen die verzorgd werden, waren vrouwen en kinderen jongeren dan veertien jaar. Dat cijfer weerspiegelt de hoge prijs die de burgerbevolking betaalt voor het aanhoudende conflict. Vier patiënten, waaronder twee kinderen, stierven op de spoedafdeling. Dinsdag werden negentien gewonden verzorgd op de spoedafdeling. Daarbij waren zeven kinderen die gewond werden toen hun school werd gebombardeerd. Eén kind stierf later.
Alle verwondingen werden veroorzaakt door ontploffingen of geweervuur. De slachtoffers hebben vaak meerdere verwondingen, vooral aan de buik, de borst en het hoofd. Acht patiënten hadden noodchirurgie nodig.
“Het team werkte de hele nacht, zonder te rusten,” zegt Shelagh Woods, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Somalië.
In 2008 werden in het ziekenhuis in Daynile 5.250 mensen verzorgd voor verwondingen, 3.093 daarvan voor oorlogswonden. Meer dan de helft van de oorlogsgewonden waren vrouwen en kinderen jonger dan veertien jaar.