Sociale media

Open the menu

Hevige gevechten in Cité Soleil, Haïti: doden en gewonden nog niet te tellen, duizenden mensen zitten ingesloten

Op vrijdag op 8 juli braken in Cité Soleil - een buitenwijk van Port-au-Prince in Haïti – hevige gevechten uit tussen verschillende gewapende groepen om de controle over de wijk. Sindsdien zitten duizenden mensen gevangen in het geweld. Zij zijn momenteel totaal geïsoleerd, zonder drinkwater, voedsel, elektriciteit of medische zorg.

Spaar burgerlevens! Water, voedsel en medische zorg is nu nodig

De inwoners van Brooklyn, een wijk binnen Cité Soleil, kunnen de wijk niet verlaten, noch kunnen vrachtwagens met drinkwater de wijk binnen. Artsen Zonder Grenzen roept alle gewapende partijen op om burgers te sparen. Humanitaire organisaties moeten nu eerst kijken hoe ze water, voedsel en medische zorg aan de getroffen bevolking kunnen leveren.

“Brooklyn is een echt slagveld”

Het dodental loopt intussen op. "Er is maar één weg in en uit Brooklyn. Overal langs de weg liggen lijken”, zegt Mumuza Muhindo, landcoördinator van AZG in Haïti. "Het is een echt slagveld. Het is niet mogelijk om in te schatten hoeveel mensen er gedood zijn."

Recent archiefbeeld uit ons ziekenhuis in Tabarre
Recent archiefbeeld uit ons ziekenhuis in Tabarre, in juni. Deze man is slachtoffer van het opgelaaid, endemisch geweld dat Haïti de laatste maanden in haar greep houdt. Zijn kogelwonde wordt verzorgd in ons traumaziekenhuis in Tabarre. Momenteel evacueren we zoveel mogelijk traumapatiënten uit Cité Soleil naar Tabarre, waar we ze kunnen behandelen en opvangen. © Johnson Sabin, juni 2022

AZG vangt patiënten op in Cité Soleil en evacueert ze zoveel mogelijk

En ook het gewondental loopt op. Drie medewerkers van AZG die in Brooklyn wonen, hebben gewonde patiënten kunnen verzorgen in een privékliniek, de enige functionerende zorginstelling in de wijk. Op 10 juli konden we 12 patiënten evacueren. Daaronder mensen met schotwonden, zwangere vrouwen en een kind in kritieke toestand. We blijven proberen om kritieke en kwetsbare patiënten te evacueren; ondertussen proberen veel andere bewoners tevergeefs het gebied te verlaten.

Spoeddienst in Drouillard draairt op volle toeren

Gewonde patiënten uit andere gebieden van Cité Soleil kunnen onze spoeddienst in Drouillard bereiken. Daar kunnen onze medische teams gewonde patiënten stabiliseren en indien nodig doorverwijzen naar ziekenhuizen.

Operatiekwartier ingericht voor spoedoperaties (te midden de gevechten)

Gisteren, op 12 juli, hebben we in Drouillard in allerijl een operatiekwartier ingericht. Onze dokters kunnen nu ook chirurgische noodhulp bieden. Een heuse uitdaging voor onze teams, want in de directe omgeving zijn de gevechten volop aan de gang. Onze medewerkers moeten tijdens hun werk regelmatig gaan schuilen in een safe room.

Zoveel mogelijk levens redden nu

We evacueren zoveel mogelijk gewonden naar ons ziekenhuis in Tabarre. Daar vergroten we ondertussen onze capaciteit om meer traumaslachtoffers te kunnen opvangen. Sinds de gevechten uitbraken, voerden we in Tabarre ongeveer 15 chirurgische ingrepen per dag uit. Onze belangrijkste focus nu is om zoveel mogelijk levens te redden.