Sociale media

  • NL
Open the menu

Het verhaal van Sheleme (3)


Sheleme is een van de duizenden kinderen die is opgenomen in het voedingsprogramma van Artsen Zonder Grenzen in de zuidelijke regio's in Ethiopië. We volgen haar toestand, te beginnen bij haar opname in het AZG-stabilisatiecentrum op zondag 13 juli. Op 19 juli lijkt de toestand van Sheleme te keren.

De lastige oedemen – waterophopingen - houden nu al enkele dagen aan. Gisterochtend weigerde Sheleme opnieuw de therapeutische melk te drinken. Bij de artsen ging een alarmbel rinkelen. Ze dachten dat ze haar een sonde zouden moeten geven.

Sheleme was doodsbang. Op het laatste moment weigerde haar moeder, Subo: “Ik zei dat ik het zelf zou doen, dat ik ervoor zou zorgen dat Sheleme de melk drinkt op de vastgelegde tijdstippen, dag en nacht.” De volgende uren kreeg ze gelijk. Vandaag kan Sheleme haar hoofd een beetje bewegen. Haar oedemen beginnen te verdwijnen, waardoor ze gewicht verliest. Dit is normaal bij kinderen met kwashiorkor: Sheleme is een halve kilogram afgevallen en weegt nu 10 kg.

Om 2 uur 's middags, wanneer Subo haar tweeling het dagelijkse badje geeft, kan Sheleme bijna in haar eentje door de gangen van het centrum stappen. Ondanks het warme water voorzien door het AZG-team om onderkoeling te voorkomen, huilt ze de hele tijd. Katuba bekijkt stilletjes het schouwspel en houdt de jurk van haar zus vast tot het voorbij is.

Ondanks haar lichte hoest, recupereert Sheleme goed. Net als haar zus kan ze nu overstappen op de F100-melk, een dikkere melk die we geven aan kinderen in het overgangsstadium,” vertelt Karen, de arts, duidelijk opgelucht. Dit geeft zonder twijfel moed aan haar en al het medisch personeel; vorige nacht stierven twee kinderen in het centrum.