Sociale media

  • NL
Open the menu

Het team van AZG in Irak


AZG stuurt twee vrachtwagens met chirurgisch materiaal en geneesmiddelen vanuit Amman naar Bagdad. De medische voorraad (10 ton) omvat chirurgisch materiaal voor 300 operaties, post-operatieve geneesmiddelen, en materiaal voor water- en sanitaire projecten.

Intussen geeft het team van AZG ondersteuning aan de staf van het Al-Kindi algemeen ziekenhuis (250 bedden) in het noordoostelijke deel van Bagdad. De chirurg, de anesthesist en de urgentiearts van AZG zullen deze ondersteuning de komende dagen en nachten voortzetten voor het geval meer medische capaciteit vereist zou zijn.
Het AZG-team heeft materiaal uit haar stock gedoneerd, waaronder chirurgisch materiaal om breuken te stabiliseren, antibiotica en intraveneuze vloeistof. Een urgentiekit om 150 gewonden te behandelen en verband om brandwonden te verzorgen kan ook ter beschikking worden gesteld indien nodig.
"AZG heeft de coalitie en de Iraakse autoriteiten op de hoogte gebracht van dit konvooi, en de vrachtwagens zijn duidelijk herkenbaar als humanitair konvooi," zegt AZG medisch coördinator Catrin Schulte-Hillen vanuit Amman. "Momenteel zet de staf van het Al-Kindi hospitaal zich hard in voor de medische zorg voor haar patiënten, en AZG staat klaar indien bijkomende hulp nodig is. Het sturen van stockmateriaal zoals nu gebeurt maakt deel uit van onze normale operaties in een oorlogssituatie."
Momenteel heeft AZG een internationale ploeg van zes personen in Bagdad, die bestaat uit medewerkers uit Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Noorwegen, Soedan en Algerije. AZG-teams treden ook als monitor op in verschillende buurlanden waaronder Jordanië, Syrië en Iran.