Sociale media

  • NL
Open the menu

Het antwoord van AZG op het statement van de CEO van Bayer dat geneesmiddelen enkel ontwikkeld zijn voor Westerse patiënten

“De CEO van Bayer liet optekenen dat ze een geneesmiddel tegen kanker niet ontwikkelen voor de Indiërs maar wel voor Westerse patiënten die het zich kunnen veroorloven. Zijn statement toont duidelijk aan wat er mis is met de multinationale farmaceutische industrie. Bayer geeft openlijk toe dat de geneesmiddelen die ze ontwikkelen bedoeld zijn voor de rijkste patiënten.

Dit is een neveneffect van de manier waarop geneesmiddelen vandaag de dag worden ontwikkeld vandaag. Farmaceutische bedrijven zijn enkel uit op winst en proberen op agressieve manier patenten en hoge prijzen te verkrijgen voor geneesmiddelen. Ziektes die geen winst beloven worden genegeerd, en patiënten die niet kunnen betalen worden vergeten. Bedrijven die geneesmiddelen ontwikkelen zeggen dat ze bekommerd zijn om wereldwijde gezondheid, maar hun daden doen anders vermoeden.

Maar het hoeft zo niet te zijn. Medische innovatie kan op een andere manier gestimuleerd worden en onderzoek kan vergoed worden terwijl geneesmiddelen beschikbaar zijn en toch niet teveel kosten waardoor geen miljoenen mensen uitgesloten worden. In plaats van deel te zijn van het probleem, zouden farmaceutische bedrijven deel moeten uitmaken van de oplossing voor de huidige slechte verhouding tussen medisch onderzoek en ontwikkeling."

Dr Manica Balasegaram, Directeur van de geneesmiddelencampagne van Artsen Zonder Grenzen